Home | Het verharen van jouw Samojeed (en wat doe je als ‘ie verhaart)

Het verharen van jouw Samojeed (en wat doe je als ‘ie verhaart)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Het is natuurlijk hartstikke leuk om een hond te hebben. Je hebt namelijk een maatje dat je altijd vrolijk begroet op het moment dat je thuis komt. Hierbij maakt het meestal niet uit of je nou een half uur weg bent geweest of de hele dag. Je hebt iemand die maar al te graag met jou een lekker lange wandeling gaat maken en waarmee je daarna lekker kan knuffelen.

Natuurlijk heeft het hebben van een hond ook wel wat nadelen. Ze kunnen namelijk ontzettend veel haar verliezen, vooral wanneer ze in de rui zijn. Dit resulteert soms in een huis vol hondenharen en daar zit dan weer niemand op te wachten. Vooral die witte hondenharen van de Samojeed zijn niet altijd even leuk.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Samojeed nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Samojeed!

De vacht van de Samojeed

Eén van de dingen die zo mooi zijn aan de Samojeed, is zijn vacht. Hij heeft namelijk altijd een prachtige witte vacht. De ondervacht is kort, stug en dik, maar hij heeft daarboven ook nog lange haren waardoor het een hele fijne hond is om lekker mee te knuffelen. Deze haren zijn steil van structuur.

De vacht is dus altijd wit van kleur, maar het kunnen wel verschillende tinten wit zijn. Het kan namelijk zuiver wit zijn, maar ook crèmekleurig of wit met biscuit. Doordat de vacht van de Samojeed zo dik is, is de hond goed beschermd tegen alle weerselementen. Daarnaast kan een Samojeed nog wel eens op avontuur uitgaan in de bosjes. Dankzij zijn dikke vacht raakt zijn huid niet zo snel beschadigd door scherpe takken, doorns, prikkeldraad of andere voorwerpen die kunnen krassen.

Verharen

Over het algemeen verhaart de Samojeed helaas best wel veel. Zo’n twee keer per jaar verharen ze echter nog meer dan normaal, namelijk als ze in de rui zijn. Je zult de haren van je hond dan zo’n beetje overal terug vinden. Gelukkig weet je meestal wel ongeveer wanneer dit gaat gebeuren en kun je niet alleen jezelf, maar ook je hond hier op voorbereiden door op zulke momenten je hond net iets vaker te borstelen.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om je Samojeed naar een trimsalon te brengen als hij in de rui is zodat een deel van de dikke ondervacht weggehaald kan worden. Dit hoeft echter niet per se. Je kunt ook prima elke dag de vacht van je hond borstelen om alle losse haren te verwijderen. Bovendien voorkom je hier ook mee dat er klitten in de vacht ontstaan.

Let op: De verzorging van jouw Samojeed (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Samojeed Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Hypoallergeen

Ondanks er wel eens beweerd dat het wel zo is, is er geen een hondenras dat hypoallergeen is. Het is echter wel zo dat er hond zijn die niet zoveel haren verliezen en daardoor wel geschikt zijn voor mensen met een hondenallergie.

Dat is bij de Samojeed dus niet het geval, maar toch zijn er wel wat mensen die een hondenallergie hebben en die geen allergische reactie krijgen van dit ras. Dat komt omdat zij weinig huidschilfers verliezen. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat de Samojeed zo’n dikke vacht heeft dat hij daardoor maar weinig huidschilfers verliest.

De verzorging van de vacht

Omdat de Samojeed redelijk veel haren verliest, moet je zijn vacht ook goed verzorgen. Dit kun je doen door deze regelmatig te borstelen. Als je hier al meteen mee begint op het moment dat je hond nog maar een kleine pup is, zal hij vrij snel aan dit ritueel gewend raken en laat hij het op latere leeftijd ook gemakkelijker toe.

Je kunt zijn vacht het beste ongeveer één keer per week borstelen, maar het liefste nog wat vaker. In de rui moet je zijn vacht elke dag borstelen.

Al snel zul je merken dat je Samojeed hier waarschijnlijk dol op is, want het voelt net als een massage. Bovendien gaat zijn mooie, witte vacht er ook nog eens mooi van glanzen waardoor hij er ook meteen een stuk gezonder uit ziet. Let er wel op dat je zijn vacht buiten borstelt, want anders krijg je al die haren van je Samojeed in huis en dat wil je natuurlijk niet hebben.

Je kunt voor het borstelen van de vacht gewoon een normale borstel gebruiken, maar houd er wel rekening mee dat de ondervacht op die manier minder goed wordt verzorgd. Voor de nek, borst, keel en de plekjes achter de oren kun je dan ook het beste een slicker borstel gebruiken. Deze plaatsen worden namelijk nog wel eens vergeten tijdens het borstelen, maar het is belangrijk dat je deze wel meeneemt tijdens je verzorging.

Je kunt het lichaam het beste van voor naar achteren borstelen. Werk dus naar de schouders en vervolgens naar de pootjes toe. Borstel vanaf de buik naar de ribbenkast en daarna zo verder naar achteren. Tot slot borstel je dan de achterpoten en de staart van je Samojeed. Let er wel op dat de staart erg gevoelig kan zijn bij een hond omdat dit het verlengde van de ruggengraat is.

Leer alles over de verzorging van jouw Samojeed

Wil je ontdekken hoe je jouw Samojeed zo goed mogelijk kan verzorgen? Bekijk dan ook het Samojeed Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Je Samojeed in bad doen

Bij de verzorging van de vacht hoort op zijn tijd ook een badje. Zoals mensen zich ook moeten wassen, moeten honden dat natuurlijk ook gewoon. Zo voorkom je dat je hond gaat stinken en dat zijn vacht dof en vettig wordt. Al de haren die hij dan verliest, blijven in de vacht hangen en daardoor kunnen er vervelende klitten ontstaan.

Zeker op het moment dat je Samojeed in de rui is, is het slim om hem regelmatig te wassen. Op deze manier gaan de losse haren uit de vacht. Natuurlijk is een wasbeurt ook niet helemaal misplaatst als je hond net in de modder heeft gespeeld of een lange wandeling heeft gemaakt.

Over het algemeen zijn Samojeed niet heel erg dol op in bad gaan, maar ze maken er ook geen groot probleem van. Het beste kun je een speciale hondenshampoo gebruiken zodat je zeker weet dat het zijn huid niet zal gaan irriteren. Er zijn zelfs speciale shampoos die gemaakt zijn om te gebruiken als je hond in de rui is. Dat is natuurlijk helemaal handig!

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Samojeed?

Bekijk dan het Samojeed Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Samojeeds. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Samojeed wilde weten in één compleet e-book!”

Samojeed Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Samojeed!

  • Wil je een Samojeed kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Samojeed zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Samojeed trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Samojeed de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Samojeeds en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Samojeed Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Samojeed Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Samojeed Handboek interessant zal vinden.

Welkom Samojeed vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!