Home | Is een Samojeed hypoallergeen? Ontdek het in dit artikel

Is een Samojeed hypoallergeen? Ontdek het in dit artikel

⏱ Leestijd: 4 minuten

Honden zijn natuurlijk fantastische huisdieren om te hebben, maar als je last hebt van een hondenallergie dan wordt het natuurlijk wel een stukje lastiger. Knuffelen met zo’n viervoeter wordt dan ineens minder leuk en je zult ook wel twee keer nadenken voordat je een hondje aanschaft.

Als je allergisch bent, dan ben je namelijk meestal allergisch voor de haren. Er zijn wel hondenrassen die maar weinig haren verliezen en daardoor redelijk geschikt zijn voor mensen met een allergie. De Samojeed verliest echter wel veel haren, maar desondanks is het toch een redelijk geschikte hond voor mensen met een hondenallergie. Hoe dat precies zit, lees je hier.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Samojeed nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Samojeed!

Hypoallergeen

Laten we even beginnen met duidelijk maken dat een hypoallergene hond niet bestaat. Elke hond verliest haren en er is geen één hond waar niemand allergisch voor is. Echter zijn er wel honden die geschikt zijn voor mensen die last hebben van een hondenallergie. Deze worden dan hypoallergeen genoemd, ondanks dat ze dat dus eigenlijk niet zijn.

De Poedel is een bekend voorbeeld van zo’n hypoallergene hond. Ze verliezen namelijk bijna geen haar en zijn daarom geschikt voor mensen met allergieën. Door het weinig haarverlies krijgen zij dan namelijk geen allergische reactie van een Poedel. Toch zijn er genoeg mensen die een hondenallergie hebben en die ook een allergische reactie krijgen van dit ras. De mate van de allergie speelt hier ook een rol in. Mensen die heel erg allergisch zijn, kunnen minder goed tegen ‘hypoallergene’ rassen dan mensen die weinig last hebben van hun allergie.

De Samojeed

Hoe past de Samojeed dan in dit rijtje thuis? Deze hond staat bekend om zijn prachtige, witte vacht. Hij heeft een dubbele vacht met een dichte, zachte en korte ondervacht en een langere, hardere en stuggere bovenlaag. Deze hond verliest best wel wat haren en de vacht heeft dan ook veel verzorging nodig.

Regelmatig doorborstelen is van groot belang, anders kunnen er klitten in de vacht ontstaan. Zeker wanneer de hond in de rui is, wat één à twee keer per jaar gebeurt, moet je de vacht dagelijks doorborstelen. Dit doe je natuurlijk wel buiten, want anders komen al de haren alsnog in je huis terecht.

Je zou het dus niet verwachten, maar de Samojeed is ook een geschikt ras voor mensen die een hondenallergie hebben. Hoe kan dat dan? De haren van een hond zijn niet het enige waar mensen met een hondenallergie een reactie van krijgen. De huidschilfers en de geur spelen namelijk ook een grote rol.

De Samojeed verspreidt deze maar heel weinig, waardoor sommige mensen met een allergie dus prima tegen dit ras kunnen. Waarschijnlijk komt dat omdat hij een hele dikke vacht heeft, waardoor er minder huidschilfers verloren raken. Houd er echter wel rekening mee dat dit niet voor iedereen geldt en dat er ook genoeg mensen zijn met een hondenallergie die een allergische reactie van de Samojeed krijgen.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Samojeed wordt ook uitgebreid behandeld in Samojeed Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Testen

Als je last hebt van een hondenallergie, is het natuurlijk wel handig om eerst te testen of je wel tegen een Samojeed kunt voordat je er eentje gaat kopen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar de meest logische is natuurlijk om gewoon een hond van dit ras een flinke knuffel te geven.

Hiervoor is het heel handig als je iemand kent die zo’n hond heeft, maar een andere optie is om contact op te nemen met een fokker of een rasvereniging. Wellicht hebben zij een Samojeed waar jij even lekker mee mag knuffelen.

Of deze theorie werkt, hangt natuurlijk wel van de mate van je allergie af. Als jij meestal pas na een paar uur of na een paar dagen een allergische reactie krijgt van een hond, dan zal dit niet werken voor jou. Krijg je echter al na een paar minuten een reactie wanneer je in de buurt bent van een hond, dan zou dit best wel eens kunnen werken.

Houd er wel rekening mee dat je in sommige gevallen alsnog een allergische reactie kunt krijgen nadat je hond een aantal werken in je huis heeft gewoond. Helemaal zeker weten of je een allergische reactie zult krijgen van je Samojeed is dus lastig.

Controversie

Er zijn veel verschillende meningen over het feit of de Samojeed nou wel of niet een hypoallergeen ras is. Er zijn namelijk mensen die zeggen dat dat wel is, maar ook genoeg mensen die het onzin vinden. De meeste rasverenigingen zijn het niet eens met de mening dat dit ras hypoallergeen is. Zij distantiëren zich dan ook van deze uitspraken en zeggen dat de Samojeed niet hypoallergeen is. Het is een onderwerp dat dus ter discussie staat.

Leer alles over jouw lieve Samojeed

Wil je álles leren over jouw Samojeed? Bekijk dan ook het Samojeed Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Andere hypoallergene rassen

Naast de Samojeed zijn er ook nog enkele andere hondenrassen die geschikt zijn voor mensen met een hondenallergie. De meest bekende is de Poedel. Deze honden verliezen bijna geen haar, wat in dit geval dus heel gunstig is. Daarnaast zijn de meeste kruisingen met een Poedel, bijvoorbeeld de populaire Labradoodle, ook hypoallergeen.

Andere voorbeelden van hondenrassen waar mensen met een hondenallergie soms wel tegen kunnen, zijn de Basenji, de Yorkshire Terriër, de Shih Tzu, de Dwergschnauzer en de Bichon Frisé.

Verzorging van de vacht

Hypoallergeen of niet, de vacht moet natuurlijk wel goed verzorgd worden. Omdat de Samojeed een hele dikke vacht heeft en hij redelijk veel haren verliest, is het nodig om hem regelmatig te borstelen. Ook is dit ras één of twee keer per jaar in de rui en dan is het belangrijk dat je de vacht dagelijks even door borstelt.

Als je dat niet doet, kunnen er klitten ontstaan en die zijn erg pijnlijk en vervelend voor de hond. Vergeet niet om de hond buiten te borstelen, want als je dat binnen doet dan komen alle haren natuurlijk ook in je huis terecht.

Dit ras vindt het leuk om een flinke wandeling te maken en zal hierbij ook zonder aarzelen de bosjes in springen. Check daarom na elke wandeling even goed de vacht. Met zo’n dikke vacht wil er namelijk nog wel eens een takje of een insect in blijven hangen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Samojeed?

Bekijk dan het Samojeed Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Samojeeds. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Samojeed wilde weten in één compleet e-book!”

Samojeed Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Samojeed!

  • Wil je een Samojeed kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Samojeed zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Samojeed trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Samojeed de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Samojeeds en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Samojeed Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Samojeed Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Samojeed Handboek interessant zal vinden.

Welkom Samojeed vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!