Home | Over verzorging: hoe kan je jouw Samojeed het beste verzorgen?

Over verzorging: hoe kan je jouw Samojeed het beste verzorgen?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Soms kijken mensen alleen maar naar de leuke dingen als ze er over nadenken om een hond te kopen. Lekker samen wandelen, knuffelen en spelen. Een vriend die op je wacht en je altijd blij komt begroeten als je weer thuis komt, ook al was je maar een uurtje weg.

Natuurlijk is dat ook allemaal wel zo en dat zijn slechts een aantal dingen die leuk zijn aan het hebben van een hond, maar houd er rekening mee dat je hem ook goed moet verzorgen. Hoe je dat het beste kunt doen, lees je hier.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Samojeed nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Samojeed!

Verzorging van de pup

Als je een pup koopt, mag je deze meestal na ongeveer drie maanden mee naar huis nemen. Hij heeft dan namelijk genoeg geleerd bij zijn moeder, broertjes en zusjes en is er helemaal klaar voor om de rest van de wereld te ontdekken. Een puppy heeft wel extra veel aandacht en verzorging nodig.

Zo mag hij bijvoorbeeld nog niet te veel bewegen, want dat is niet goed voor zijn gewrichten. Echter moet hij wel weer genoeg beweging krijgen om alvast wat spieren te kweken, anders wordt zijn skelet gedragen door een slap lichaampje. Een klein beetje beweging is dus meer dan genoeg. In het begin mag je hondje nog niet teveel springen of te wild doen en hij mag ook niet op de trap lopen.

Wandelen

Ook met lange wandelingen moet je nog even wachten als je een pup koopt. In het begin is hij hier namelijk helemaal nog niet krachtig genoeg voor. Je moet beginnen met kleine rondjes van tien minuten of een kwartier en dit kun je langzaam opbouwen. Waarschijnlijk zul je ook zelf wel aan je pup merken of hij de wandeling goed aan kan of dat het te veel voor hem is.

Let op: De verzorging van jouw Samojeed (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Samojeed Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De voeding

Als je voor het eerst je Samojeed pup mee naar huis neemt, kun je hem het beste hetzelfde voeding geven als dat hij kreeg bij de fokker. Het is namelijk niet fijn voor een hondje als hij ineens anders eten krijgt. De overgang van het nestje naar een nieuw huis zorgt al voor genoeg stress, dus het beste kun je alles er omheen zo rustig mogelijk houden.

Houd dus in het begin de voeding hetzelfde en als je daarna toch ander eten wil gaan geven, kan dat natuurlijk best. Het is dan het beste om langzaam aan wat van het nieuwe eten toe te voegen en steeds minder van zijn oude eten. Zo is de overgang geleidelijk en kan je hond rustig wennen aan ander eten.

Mocht je niet zo goed weten hoe, wat en hoeveel je je hond eten moet geven, kun je dat altijd vragen aan de fokker of aan de dierenarts.

Verzorging van een volwassen Samojeed

De verzorging van een volwassen Samojeed is natuurlijk heel anders dan die van een pup. Zo heeft hij veel meer beweging nodig. De Samojeed is van nature een hele sterke, krachtige en actieve hond. Vroeger werd hij namelijk gebruikt als sledehond. Hij ging dan mee op expeditie en moest sledes wel honderden kilometers door de sneeuw voort trekken.

Dat hoeft hij nu natuurlijk niet meer, maar hij is nog wel erg actief en is er nog altijd op gebouwd om uren lang achter elkaar te lopen. Als de hond helemaal volwassen is, is hij ook geschikt om naast de fiets mee te lopen. Je kunt ook een flinke wandeling maken.

Mentale uitdaging

Met alleen beweging ben je er echter nog niet met dit ras. Het is namelijk ook een intelligente hond en hij wil ook graag op mentaal vlak uit worden gedaagd. Je kunt bijvoorbeeld spelletjes met hem spelen waar hij goed bij moet nadenken.

Als een Samojeed niet genoeg uit wordt gedaagd, op mentaal gebied en ook op fysiek gebied, dan gaat hij zich vervelen en kan hij zich opstandig gaan gedragen. Beweging is dus een belangrijk onderdeel van de verzorging van de Samojeed.

Leer alles over de verzorging van jouw Samojeed

Wil je ontdekken hoe je jouw Samojeed zo goed mogelijk kan verzorgen? Bekijk dan ook het Samojeed Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Verzorging van de vacht

De Samojeed staat bekend om zijn prachtige, witte vacht. Hij heeft een dubbele vacht die hem tegen alle weerselementen beschermt. Dit ras verliest best wel veel haren. Daarom is het nodig om de vacht regelmatig te borstelen. Het beste kun je dit elke week wel een keer doen. Gebruik voor een optimale verzorging ook een speciale hondenborstel.

Eén of twee keer per jaar is de hond in de rui en dan verliest hij nog meer haren dan anders. Op zulke momenten kun je de Samojeed het beste elke dag even borstelen. Het wordt afgeraden om dit ras te castreren of te steriliseren omdat het daarna heel lastig is om de vacht goed door te borstelen.

Wassen

Een Samojeed hoef je gelukkig niet zo vaak te wassen. Het zijn namelijk schone honden en dragen geen typische hondengeur met zich mee. Het heeft zelfs een slechte invloed op de gezondheid van de vacht als je deze te vaak wast. Je hoeft de Samojeed dan ook maar maximaal vier keer per jaar te wassen. De vacht is vuilafstotend en waterafstotend, dus heel vies wordt hij ook niet. Als je in de regen gaat wandelen, kun je hem wel altijd een honden regenjas aan doen.

Dierenarts

De dierenarts is een essentieel onderdeel van de verzorging van de Samojeed. Het is namelijk het beste om elk jaar even naar de dierenarts te gaan voor een check-up. Zo kan hij ook meteen zijn jaarlijkse inentingen krijgen en als er iets met je hond aan de hand is, zal de dierenarts dat waarschijnlijk direct zien. Door regelmatig naar de dierenarts te gaan, voorkom je dat een ziekte te laat wordt ontdekt.

Veel voorkomende aandoeningen

Net zoals andere hondenrassen heeft ook de Samojeed bepaalde aandoeningen en ziektes waar hij vaak last van heeft. Hij heeft het vaakst last van een heupdysplasie, diabetes, staar, retinale atrofie en doofheid. Om dit te voorkomen, wordt er heel zorgvuldig gefokt. Echter kan dit niet uitsluiten dat je hond hier geen last van zal krijgen. Gelukkig zijn deze aandoeningen wel goed te behandelen en sterft een Samojeed meestal aan ouderdom.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Samojeed?

Bekijk dan het Samojeed Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Samojeeds. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Samojeed wilde weten in één compleet e-book!”

Samojeed Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Samojeed!

  • Wil je een Samojeed kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Samojeed zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Samojeed trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Samojeed de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Samojeeds en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Samojeed Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Samojeed Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Samojeed Handboek interessant zal vinden.

Welkom Samojeed vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!