Home | Je Samojeed alleen thuis laten? Zo pak je dat handig aan (+tips)

Je Samojeed alleen thuis laten? Zo pak je dat handig aan (+tips)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Honden zijn van nature graag bij anderen. Dit kunnen andere dieren zijn, maar ook andere mensen zoals hun baasje. Onze huishonden moeten tegenwoordig echter met enige regelmaat alleen thuis blijven. Meestal is dat geen probleem als het om een paar uur gaat, maar je moet het wel je hond aanleren.

Hij moet dan het vertrouwen krijgen dat je ook altijd weer terug naar huis zult komen. Als je hier in het begin van zijn leven te weinig aandacht aan besteedt, kan het zo zijn dat je hond een angst ontwikkeld voor alleen zijn. Hij kan dan gaan blaffen, onzindelijk worden of het huis slopen als je hem te lang alleen laat. Hoe dat precies zit met een Samojeed, lees je hier.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Samojeed nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Samojeed!

Alleen thuis

Kan een Samojeed goed alleen thuis zijn? Ja, en nee. Het is in principe best een onafhankelijke hond. Het type Samojeed speelt ook een grote rol. Een showlijn is namelijk over het algemeen nog iets aanhankelijker dan een hond uit de werklijn. Daarentegen houden ze ook ontzettend van mensen en zijn ze graag altijd bij hun in de buurt.

Daarom zou je dus ook kunnen zeggen dat een Samojeed helemaal niet zo goed tegen alleen zijn kan. Gelukkig kan het geen kwaad om je Samojeed een paar uurtjes alleen thuis te laten. Dit moet je echter niet te vaak doen en het moet ook niet elke keer te lang duren, want dan vindt hij het niet meer leuk.

Verveling

Een Samojeed is dus een echt gezelschapsdier en hij vindt het fijn om bij zijn baasjes in de buurt te zijn. Als hij te veel alleen is, kan hij zich dan ook gaan vervelen. Wanneer een hond zich verveelt, zal hij vaak vervelend gedrag laten zien. Hij gaat dan bijvoorbeeld veel blaffen of hij gaat spullen in huis vernielen.

Een Samojeed kan zelfs weer onzindelijk worden als hij zich verveelt. Dit gedrag is niet om opstandig te zijn, maar dat doet de hond uit pure verveling.

Geschiedenis

Als je meer wil snappen over waarom de Samojeed zo graag in het gezelschap is van mensen, zul je ook wat meer over de geschiedenis moeten weten. De Samojeed bestaat al ontzettend lang en heeft altijd zij aan zij met zijn baasjes gewerkt. Dit ras komt uit het poolgebied. Ze werden eerst gebruik om rendieren te beschermen en daarna moesten ze zelf sledes voort trekken. Het was natuurlijk altijd erg koud in de sneeuw en de Samojeed had een hele dikke vacht. Hiermee was hij het perfecte gezelschap voor de mens.

Het was namelijk een echte knuffelbeer en kon de mensen warm houden. Ze zijn het dus gewend om altijd veel met mensen om te gaan en dat zie je vandaag de dag nog steeds terug in hun karakter.

Let op: Het opvoeden van jouw Samojeed (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Samojeed Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Opvoeding

Is het dan onmogelijk om het huis te verlaten als je een Samojeed hebt? Helemaal niet. De opvoeding van je hond is namelijk heel belangrijk. Je kunt een jonge pup al meteen aanleren dat hij af en toe alleen thuis zal zijn. Dat is juist alleen maar goed, want anders kan hij een hechtingsstoornis krijgen.

Als de hond als pup zijnde het gewend is om altijd zijn baasje om zich heen te hebben, dan zal dat gek voor hem zijn als zijn baasje ineens weg is, al is het maar voor even. Door je Samojeed op jonge leeftijd al aan te leren dat hij af en toe alleen thuis zal zijn, zal dit ook geen probleem zijn als hij ouder is. Hij is er dan namelijk al aan gewend om alleen te zijn.

Het tijdstip dat je je hond alleen laat, is hier ook nog heel belangrijk bij. Laat hem bijvoorbeeld niet voor het eerst alleen op het moment dat je hond net veel energie zit. Je kunt beter een moment uitkiezen dat hij net moe is van het spelen of het wandelen. Hij zal dan namelijk waarschijnlijk rustig op zijn plek blijven liggen.

Misschien zal hij wel het grootste gedeelte van de tijd slapen. Daarnaast is het natuurlijk ook wel belangrijk dat de hond zijn behoeftes heeft kunnen doen voordat je weggaat.

Verlatingsangst of angst om alleen te zijn?

Als een hond niet alleen kan blijven zonder bang te worden, gaat het probleem vaak om de aanwezigheid van mensen in het algemeen. In dat geval zou je een oppas voor de hond kunnen regelen om hem rustig te houden. Het kan echter ook zo zijn dat je hond gehecht is aan een bepaald persoon.

Ze kunnen er dan niet tegen om gescheiden te zijn van die persoon. Een oppas is in dat geval dus geen oplossing. Als een hond zich echt aan een bepaald persoon hecht, dan heeft hij verlatingsangst. Als hij gewoon niet alleen wil zijn, dan heeft hij gewoon angst om alleen te zijn.

Hoe lang kan mijn Samojeed alleen zijn?

Geen een hond zal het leuk vinden om veel alleen te moeten zijn. Ze hebben namelijk sociaal contact nodig. Daarnaast hebben ze ook beweging nodig en moeten ze regelmatig hun behoefte kunnen doen. Over het algemeen kun je het best aanhouden dat een volwassen hond niet langer dan vier tot zes uur alleen thuis mag zijn.

Je kunt echter het beste even kijken hoe het zit met jouw Samojeed en hoe hij erop reageert om alleen thuis te zijn. Als je langer dan zes uur van huis bent, is het toch wel verstandig om een uitlaatservice of een oppas in te schakelen.

Leer alles over het succesvol opvoeden van jouw Samojeed

Wil je precies leren hoe je jouw Samojeed perfect kan opvoeden? Bekijk dan ook het Samojeed Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Twee belangrijke regels

Als je je hond gaat trainen om alleen thuis te zijn, zijn er twee belangrijke regels waar je op moet letten. Ten eerste moet je je hond nooit langer alleen laten dan dat hij aan kan. Kom dus altijd op tijd terug, want anders kan je hond bang worden en dan moet je weer helemaal opnieuw beginnen.

Daarnaast moet je de hond ook nooit straffen voor zijn gedrag als hij is gaan plassen, slopen of blaffen. Dat gedrag ontstaat namelijk vanuit angst, spanning of paniek. Een straf maakt de situatie dan alleen nog maar vervelender.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Samojeed?

Bekijk dan het Samojeed Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Samojeeds. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Samojeed wilde weten in één compleet e-book!”

Samojeed Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Samojeed!

  • Wil je een Samojeed kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Samojeed zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Samojeed trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Samojeed de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Samojeeds en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Samojeed Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Samojeed Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Samojeed Handboek interessant zal vinden.

Welkom Samojeed vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!