Home | Levensverwachting en leeftijd: hoe oud wordt een Samojeed

Levensverwachting en leeftijd: hoe oud wordt een Samojeed

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Samojeed is een hele vriendelijke hond met een prachtige, witte vacht. Hij kan het goed vinden met mensen. Sterker nog, hij wil graag zo veel mogelijk in de buurt zijn van zijn baasjes en vindt het dan ook niet fijn om veel alleen te worden gelaten. Daarnaast houdt hij er van om veel te bewegen.

Denk hierbij aan een lange wandeling, mee rennen naast de fiets of spelletjes waarbij hij ook mentaal uit wordt gedaagd. Het is dan ook de ideale gezinshond. Natuurlijk wil je zo lang mogelijk van je hond kunnen genieten. Je leest hier alles over de levensverwachting van de Samojeed.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Samojeed nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Samojeed!

Levensverwachting

Over het algemeen wordt een Samojeed tussen de twaalf en de veertien jaar oud. In de meeste gevallen sterven ze aan ouderdom. Ze kunnen natuurlijk wel ziek worden, maar dit zijn dan geen levensbedreigende ziektes. Natuurlijk kun je nooit van tevoren weten hoe oud je hond precies wordt.

Sommige zullen onder de twaalf al sterven en andere worden misschien wel ouder dan veertien jaar. Dat is best een nette leeftijd voor een hond van zijn grootte. Net zoals alle andere hondenrassen krijgt ook de Samojeed vaak last van dezelfde aandoeningen. Welke dat zijn, lees je hier onder.

Heupdysplasie

Er zijn veel honden die last krijgen van een heupdysplasie en de Samojeed is er daar eentje van. Dit is een afwijkende ontwikkeling in het heupgewricht. Dysplasie betekent ‘het abnormaal gevormd zijn’. Het heupgewricht is hierbij dus verkeerd gevormd, wat er voor zorgt dat de onderdelen niet goed op elkaar passen.

De kop verschuift dan steeds in of uit de kom. Dat geeft dan problemen en pijn bij het lopen. Een heupdysplasie kun je niet genezen, maar je kunt de pijn wel verminderen door behandeling.

Let op: Het onderhouden en verbeteren van de gezondheid van jouw Samojeed (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Samojeed Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De ogen

Een Samojeed heeft ook al snel last van zijn ogen. Zo heeft hij bijvoorbeeld redelijk snel last van staar. Hierbij is de ooglens troebel, waardoor er weinig en soms zelfs helemaal geen licht meer in het oog komt. Hierdoor ziet je hond dus minder goed. Een andere aandoening aan de ogen is retina atrofie.

Hierbij verliest het netvlies steeds meer zijn functie, waardoor de hond ook dus steeds minder goed kan zien.

Diabetes mellitus

Diabetes mellitus, ofwel suikerziekte, komt ook regelmatig voor bij de Samojeed. Normaal gesproken wordt de glucose door het lichaam verwerkt door insuline. Insuline wordt in de alvleesklier aangemaakt en zorgt ervoor dat glucose in de lichaamscellen komt en dan om kan worden gezet in energie.

Bij suikerziekte wordt er te weinig of helemaal geen insuline aangemaakt, waardoor er teveel suiker in het bloed blijft zitten en er niet genoeg in de lichaamscellen komt.

Grote honden

Over het algemeen worden grote honden minder oud dan een kleine hond. Een Chihuahua kan bijvoorbeeld zo zeventien jaar oud worden, terwijl een grote hond als de Newfoundlander gemiddeld maar zo’n tien jaar oud wordt. De Samojeed is een middelgrote hond en zit hier met zijn levensverwachting dus ook wel ongeveer tussenin.

Er is veel onderzoek gedaan naar de verhouding tussen de grootte van de hond en de levensverwachting. Het lijkt erop dat het volwassen leven van een grote hond in de meeste gevallen ook een hoger tempo heeft dan een het volwassen leven van een hond die kleiner is. Dat betekent dus dat grote honden ook sneller oud worden dan kleine honden. Waarom dit precies is en hoe dat komt, is niet duidelijk.

Leer alles over hoe je jouw Samojeed gezond en gelukkig houdt

Wil je weten hoe je jouw Samojeed zo gezond en gelukkig mogelijk houdt? Bekijk dan ook het Samojeed Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Wat kun je zelf doen?

Helaas is er niets dat je kunt doen om te verzekeren dat je Samojeed veertien jaar of nog ouder wordt. Je kunt namelijk niet altijd voorkomen dat hij last krijgt van een aandoening is een ziekte. Vooral bij de Samojeed is dat lastig, want hij is nou eenmaal gevoelig voor een aantal aandoeningen.

Wel zijn er een aantal dingen die je kunt doen of juist kunt laten voor zijn gezondheid. Als je wil dat je hond zo oud mogelijk wordt, moet je er ook voor zorgen dat hij zo gezond mogelijk is en dat hij in topconditie is.

Voeding

De gezondheid van een Samojeed is erg belangrijk en voeding speelt hier een grote rol in. Geef je hond vooral niet te veel eten. Uit onderzoek is gebleken dat honden die een kwart minder eten dan gemiddeld iets langer leven. Weet je niet precies hoeveel eten je moet geven? Vaak staat dit aangegeven op de verpakking van het voer, maar anders kun je het ook aan de dierenarts vragen.

Houd er ook rekening mee dat de Samojeed natuurlijk een hele dikke vacht heeft. Hierdoor lijkt het al snel dat hij wat dikker is en dan ben je misschien geneigd om hem minder eten te geven. Zet hem regelmatig op de weegschaal zodat je zijn gewicht goed in de gaten kunt en precies weet hoeveel je hem te eten moet geven.

Gezond eten van goede kwaliteit en met veel vitamines is natuurlijk ook essentieel voor zijn gezondheid en vergeet ook niet om je hond voldoende vers drinkwater te geven. Af en toe een snoepje kan uiteraard geen kwaad.

Beweging

Ook beweging is heel belangrijk. De Samojeed is gebouwd om veel te bewegen omdat hij vroeger werd gebruikt als sledehond. Hij vindt het fijn om een flinke wandeling te maken of om samen met zijn baasje te spelen in de tuin. Je kunt ook samen met hem een hondensport doen door bijvoorbeeld samen te gaan frisbeeën.

De Samojeed heeft veel beweging nodig. Zorg er dus voor dat zijn conditie op peil blijft en dat hij die beweging ook krijgt.

Dierenarts

Als je graag wil dat je Samojeed zo oud mogelijk wordt, dan is het verstandig om ook regelmatig naar de dierenarts te gaan. Je hoeft hier namelijk echt niet pas heen te gaan als je hond ziek is, maar ook gewoon elk jaar voor een check-up. Hij kan hierbij bepaalde inentingen krijgen en wordt natuurlijk ook even gecheckt op zijn gezondheid. Als er iets aan de hand is, zal je dierenarts het meteen in de gaten hebben en het probleem kan dan ook meteen aan worden gepakt.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Samojeed?

Bekijk dan het Samojeed Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Samojeeds. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Samojeed wilde weten in één compleet e-book!”

Samojeed Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Samojeed!

  • Wil je een Samojeed kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Samojeed zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Samojeed trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Samojeed de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Samojeeds en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Samojeed Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Samojeed Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Samojeed Handboek interessant zal vinden.

Welkom Samojeed vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!