Home | Samojeed: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel)

Samojeed: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 9 minuten

De Samojeed is een prachtige witte hond. Het is een poolhond, wat betekent dat hij een dichte vacht heeft. Die heeft hij namelijk wel nodig om goed warm te blijven. Tegenwoordig vind je een Samojeed echt niet alleen maar in koude gebieden, maar ook gewoon hier in Nederland.

Dit ras is elegant in zijn verschijning en manier van bewegen. Het is geen hele grote hond, maar heeft gemiddelde afmetingen. Hij heeft een aardig karakter, maar je kunt ook aan hem merken dat hij dicht bij de natuur staat. Je kunt hier alles lezen over de Samojeed.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Samojeed nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Samojeed!

De naam

De Samojeed is dus een echte poolhond, wat betekent dat hij uit koude gebieden komt. Het ras is vernoemd naar het volk in het oude Siberië. Hier hebben eeuwenlang nomadische groepen gewoond die allemaal verschillende namen hadden. Lokaal stonden zij bekend als de Samojeedse volkeren.

Dit ras staat in zijn geboortestreek ook bekend onder de naam Laika Samoyedskaja.

De geschiedenis van de Samojeed

Als je wat meer wil weten over de Samojeed, dan is het belangrijk dat je ook weet hoe de geschiedenis van dit ras er uitziet. De Samojeed is is een heel oud hondenras en wordt dan ook door veel deskundigen tot het oertypen onder de honden gerekend.

Het is een echte werkhond en er wordt beweerd dat hij al zo lang in wordt gezet als werkhand dat hij daardoor een hele zuivere afstamming van de eerste hondensoorten heeft. Hierdoor zou er zelfs in de oudheid geen sprake zijn van vermenging met vosachtigen en wolven. Bij andere hondenrassen is dit vaak wel het geval.

Dit is echter niet te controleren, simpelweg omdat het al zo lang geleden is en de geschiedenis van deze honden een beetje onduidelijk is. Dat komt vooral omdat de Samojeed niet uit het westen komt en wij dus nog niet zo lang van deze hond afweten.

Dat komt dan weer omdat onze geschiedenis schrijvers lange tijd niet wisten van het bestaan van het Samojeed volk. Hun geschiedenis is net als die van de honden langzaam vervaagd. Dat komt onder meer door het verstrijken van de tijd en door de Sovjetoverheersing.

Werkhond

Wat wel duidelijk is, is dat de honden een belangrijke rol speelden in de samenleving van de Samojeedse mensen. In de Siberische winters wordt het natuurlijk ontzettend koud. De mensen gebruiken kuddes rendieren tijdens het werk en zij werden geholpen door hun honden.

De honden die ze voor dit werk gebruikten moesten niet alleen de extreme kou kunnen weerstaan, maar ze moesten ook dapper genoeg zijn om hun baasjes tegen groot wild zoals wolven en beren te beschermen. Of deze honden er precies uit zagen zoals de Samojeed die we vandaag de dag kennen, is niet helemaal zeker. Dat komt omdat we ze hier in het westen pas veel later leerden kennen. Wij kennen de Samojeed dan ook vooral als een sledehond.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Samojeed wordt ook uitgebreid behandeld in Samojeed Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Verschillende taken

De Samojeed werd door de volkeren in het oude Siberië voor verschillende doeleinden gebruikt. Het was dus een echte alleskunner, want hij had veel verschillende taken. Ze werden niet alleen gebruikt als herdershond, maar ook als veedrijver, jachthond en waakhond. Daarnaast was het ook nog eens een echte gezelschapshond. Als het in de winter heel koud werd ‘s nachts, mocht hij namelijk bij zijn baasjes in de tent. Dit was om elkaar warm te houden, maar ook om elkaar gezelschap te houden.

Waarschijnlijk heeft dat er ook aan bijgedragen dat het ras tegenwoordig als een sociaal, speels en intelligent ras bekend staat. Daarnaast kun je nog steeds merken dat dit een hond is met een enorm uithoudingsvermogen en dat hij wel tegen een stootje kan. Hier krijgen ze dan ook veel waardering voor.

Voor de slee

Er werd dus al eeuwenlang gebruik gemaakt van de Samojeden door de volkeren in oud Siberië, maar de rest van de wereld kwam pas in de tijd van eerste beroemde poolexpedities achter dit mooie hondenras. Legendarische ontdekkingsreizigers zoals Amundson, Nansen en Scott probeerden in de negentiende en de vroege twintigste eeuw om de sneeuwvelden en ijsvelden van de Zuidpool en de Noordpool de trotseren. Hier hadden ze hondensledes voor nodig, maar dat moesten sterke honden zijn.

Ze moesten namelijk de sledes onder de meest vreselijke omstandigheden kunnen trekken. Hiervoor bleek de Samojeed een hele geschikte hond te zijn. Voor die tijd werd het ras vooral in Rusland gewaardeerd, maar door de ontdekking als sledehond kreeg het een nieuwe waardering.

De ideale sledehond

De Samojeed staat dan wel bekend als sledehond, maar grappig genoeg is het nooit echt bewezen of de volkeren waar dit ras naar is vernoemd ook echt de honden gebruikten als slede dieren. Het kan namelijk best wel zo zijn dat buren van de Samojeden daar mee zijn begonnen.

Het is heel waarschijnlijk dat de oude volken in Siberië rendieren gebruikten om hun sledes te trekken. Hier waren dan wel weer honden voor nodig, want die moesten dan de rendieren in bedwang houden.

Voor een poolreis was de Samojeed wel een hele geschikte hond. Als je namelijk rendieren of paarden zou gebruiken, dan moet je die voeren met hooi en gras. Dat kun je natuurlijk onderweg niet zo gemakkelijk vinden in de sneeuw en het is ook niet mogelijk om een maandenlange voorraad mee te nemen op een expeditie.

In hond kan van alles eten en je kunt onderweg zijn voer bij elkaar jagen. Vanuit een praktisch oogpunt was het dus heel handig om Samojeden te gebruiken tijdens een poolexpeditie. De sociale aard, de dikke sneeuwvacht en het uithoudingsvermogen van dit ras hielpen natuurlijk ook wel een handje mee in die beslissing.

De de sneeuw naar de woonkamer

De poolexpedities in de negentiende eeuw waren niet altijd een groot succes. Veel avonturiers keerden bijvoorbeeld nooit meer terug of haalden de pool niet. Dat risico gold dan natuurlijk ook voor de honden. De bekendste reizigers, die wel succes behaalden, werden echter wereldberoemde helden.

Deze heldenstatus zorgde ervoor dat de Samojeed nog populairder werd bij een breder publiek. Daarnaast zijn het hele mooie honden en hun sierlijk uiterlijk speelde ook een rol in de populariteit.

Tegenwoordig kennen we dit ras als een sneeuwwitte hond, maar waarschijnlijk kwamen ze vroeger ook in andere kleuren voor. Toch is de mooie vacht van dit ras een belangrijke factor geweest in de populariteit die deze honden hadden in Europa. Zonder de poolexpedities, die probeerden om via kooplieden in Rusland aan de beste sledehonden te komen, hadden we misschien wel nooit van dit bijzonder ras gehoord. De oorspronkelijke Samojedenvolkeren spanden waarschijnlijk hun honden niet voor de slee.

Dat maakt echter niet veel verschil in de geschiedenis, want de buren deden dat wel. Via deze oude nomadenvolkeren is dus de Samojeed uiteindelijk in onze huiskamers beland. Wel pas nadat ze zich bewezen hadden in de extreme koude temperaturen van de Noordpool en de Zuidpool.

Nutteloos

Door het imago en de roem van de poolreizigers kwam er dus in Europa, en dan met name in Engeland, steeds meer interesse voor dit hondenras. De honden kregen vooral de aandacht van dames uit hogere klassen van de samenleving. De echte hondenkenners hadden sterk de twijfel of deze honden wel nuttig voor ze konden zijn.

Europa was namelijk aan het industrialiseren en er was hier bijna geen sneeuw. Bovendien hadden wij moderne spoorwegen, dus dan is een sledehond een beetje overbodig. We hadden ook weinig behoefte aan herdershonden en waakhonden, want er waren al genoeg Europese hondenrassen die deze taken hadden. Gelukkig werd hier een goede oplossing op bedacht.

Leer alles over jouw lieve Samojeed

Wil je álles leren over jouw Samojeed? Bekijk dan ook het Samojeed Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Eén ras, twee types

Op een gegeven moment nam de behoefte aan de Samojeed als sledehonden geleidelijk af. Dat kwam vooral door de modernisering van ons transport en omdat er geen grote poolexpedities meer werden gedaan. Dit had natuurlijk gevolgen voor de fokker en het uiterlijk waar zij naar streefden. Aan de ene kant waren er fokkers die zich vooral richtten op de werklijn, maar er waren ook fokkers die zich vooral bezig gingen houden met de showlijn. Deze twee lijnen, of types, vallen allebei onder hetzelfde ras.

Het is dus wel dezelfde hond, maar er zijn wel verschillen in het uiterlijk, het fokdoel en het karakter van de hond. Als je erover nadenkt om een Samojeed in huis te nemen, dan moet je je dus afvragen welke van deze twee types je het liefste wil hebben.

De werklijn en de showlijn

Het verschil tussen deze twee lijnen is best wel logisch. Bij de werklijn wordt er van uitgegaan dat de Samojeed gebruikt kan worden als werkhond en sledehond. Deze eigenschappen zijn dan ook bewaard gebleven. De showlijn wordt niet meer gebruikt als werkhond en het gaat bij dit type dus vooral om de schoonheid zoals zijn vacht en zijn algemene uitstraling.

Door de jaren heen zijn er andere kleine verschillen gekomen tussen deze twee types. Zo is de showlijn tegenwoordig ook iets hoekiger en forser in zijn verschijning. De showlijn heeft daarnaast ook een iets langere vacht. Dat betekent dat het baasje ook meer tijd kwijt is aan de vachtverzorging.

De werklijn is wat compacter dan de showlijn. Hij heeft een iets langere snuit en daardoor is ook zijn gezichtsuitdrukking wat anders. Daarnaast zijn ook de oren van het werktype iets groter. Dit zorgt er weer voor dat sommige mensen de werklijn meer met een wolf vergelijken, terwijl de showlijn weer meer met een beertje wordt vergeleken. Qua gedrag zijn deze twee lijnen redelijk hetzelfde, maar de werklijn heeft wel iets meer beweging nodig dan de showlijn.

De Samojeed vandaag de dag

Als jij nu een Samojeed wil kopen, dan is de kans klein dat je hem wil gebruiken om je slee te trekken. Waarschijnlijk ben je op zoek naar een fijne gezinshond en een echte kameraad. Dan hoef je echt niet per se voor een showlijn te kiezen, want ook de werkhond is heel geschikt als huishond en hij hoeft echt niet alleen maar gebruikt te worden om te werken.

Je hoeft dus helemaal geen poolreiziger te zijn om een geschikt baasje te zijn voor een Samojeed. Ze hebben vroeger al een sterk sociaal karakter ontwikkeld en die warme band met mensen hebben ze tegenwoordig nog altijd. Ondanks dat we dus vandaag de dag geen trouwe en dappere sledehonden meer nodig hebben, is de Samojeed nog altijd een geliefde hond.

Het uiterlijk

De Samojeed staat dus bekend om zijn dikke, witte vacht, maar ook om zijn sammy smile. Dit is de kenmerkende glimlach van de Samojeed. Door zijn opkrullende lippen en de uitdrukking van zijn ogen lijkt het namelijk net alsof deze hond altijd glimlacht. Dat is natuurlijk ook wel goed voor zijn imago. De glimlach in combinatie met de mooie poolvacht zorgt ervoor dat het een prachtige hond is om mee over straat te wandelen. Achter het mooie uiterlijk schuilt gelukkig ook nog een vriendelijk en zacht karakter.

Grootte

Door de geschiedenis van dit ras zul je misschien wel denken dat het een hele grote hond is, maar dat valt reuze mee. Volgens de rasstandaard moet de schofthoogte van een reu zo’n 57 centimeter zijn. Een teefje is over het algemeen iets kleiner en heeft een gemiddelde schofthoogte van 53 centimeter. Een afwijking van 3 centimeter hoger of lager is ook toegestaan.

Zoals hierboven al aan werd gegeven, is er een klein verschil in de bouw en forsheid tussen de werkhonden en de showhonden. Die verschillen vind je echter niet terug in de officiële rasstandaard. Er wordt ook geen streefgewicht genoemd, maar in de meeste gevallen is een gewicht van tussen de 25 en de 30 kilo wel gebruikelijk voor een Samojeed.

Het zijn geen hele grote honden, maar ze zijn er wel op gebouwd om lang en vaak te bewegen. Ze hebben dan ook een sterk gespierd lichaam. Dat is natuurlijk best wel logisch, want als je eenmaal gewend bent om een slee honderden kilometers door de sneeuw te trekken, dan heb je nu nog steeds veel beweging nodig om in vorm te blijven.

Het gezicht

Op een krachtig lichaam hoort ook een sterke hals. Deze hals is niet heel lang. De kop van de Samojeed heeft de vorm van een wig. Dankzij zijn brede schedel en rechte lijn van de snuit straalt dit ras echt kracht uit. De neus en de lippen zijn zwart, maar de huid van de neus kan in de winter wel wat bleker worden naar het midden toe.

De Samojeed heeft sterke kaken en zijn mondhoeken staan altijd krullend omhoog waardoor het net lijkt alsof hij glimlacht. De ogen zijn amandelvormig en donkerbruin van kleur.

De vacht

Als je in Siberië wordt gebruikt als werkhond, dan heb je natuurlijk een dikke vacht nodig. Dat had de Samojeed vroeger dan ook, maar die is nooit weggegaan. Dit hondenras heeft een dubbele laag. Dat betekent dat hij een zachte, dichte en korte ondervacht heeft een langere, hardere en stugge bovenlaag. Hierdoor heeft deze hond zijn eigen bontjas.

Het is een veerkrachtige, goed geïsoleerde en dichte dubbele vacht. Rondom de schouders en de hals heeft hij iets langere haren, wat een kraag wordt genoemd. Bij zijn achterpoten zijn de haren ook wat langer waardoor het net lijkt alsof hij een broek heeft. Ook de staart van deze hond is extra rijk behaard en zelfs tussen de tenen zitten extra haren die de voeten beschermen.

Hoewel er vroeger misschien ook andere kleuren waren, heeft de vacht van de Samojeed tegenwoordig altijd een witte kleur. Dit kan zuiver wit zijn, maar ook crèmekleurig of wit met biscuit. Als je naar hondenshows gaat, ziet de jury het liefste een karakteristieke glinstering terug in de vacht.

De poolvacht van de Samojeed is een grote factor geweest in de groeiende populariteit van het ras. Toch kan het ook een nadeel hebben, want je zult de vacht regelmatig moeten borstelen om hem te verzorgen. Als de hond in de rui is, verliest hij extra veel haren en heeft hij dus ook nog meer verzorging nodig.

Het karakter van de Samojeed

De Samojeed is dus vroeger altijd gebruikt als werkhond, maar op een gegeven moment werden ze ook erg populair bij de dames van de westerse high society. De werklust zie je echter nog altijd terug in het karakter van de hond. Het echte jachtinstinct en de trekken van een waakhond zijn niet meer zo goed zichtbaar omdat er inmiddels al jarenlang op andere eigenschappen wordt gefokt. Hierdoor zijn deze werkhonden heel sociaal. Ze staan dan ook al eeuwenlang dicht bij de mensen van wie ze houden.

Dit ras wil dan ook het liefste een echt onderdeel zijn van het gezin. Ze willen zoveel mogelijk in de buurt zijn van hun baasjes, net als vroeger in Siberië toen ze kinderen en volwassenen warm hielden met hun dikke vacht.

Deze hond is dus sterk op mensen gericht en dat heeft ook wel een nadeel. Ze vinden het namelijk niet fijn om veel tijd alleen door te brengen. Houd hier dus rekening mee als je er over nadenkt om een Samojeed te kopen. Ze zijn daarentegen wel weer heel geschikt om samen met andere huisdieren te houden, want hun jachtinstinct is heel erg afgezwakt.

Dit hondenras kan ook prima met kleine kinderen overweg, maar toch is het belangrijk om kinderen en honden nooit alleen te laten zonder het toezicht van een volwassene.

Speels en slim

Eén van de redenen dat de Samojeed zo succesvol was als werkhond, was omdat het een slimme hond is. Ze zijn door de eeuwen heen ook dicht genoeg gebleven bij de mensen, waardoor ze deze goed begrijpen. Hierdoor zijn ze niet alleen goed gezelschap, maar zijn het ook leuke speelkameraden. Ze vinden het fijn om voor en met hun baasjes te werken, dus bijvoorbeeld om samen spelletjes te doen in de buitenlucht. Let wel op, want deze honden zijn zelfs zo slim dat ze ook gewoon een deur open kunnen maken.

Gevoelig

Helaas heeft de sterk ontwikkelde sociale intelligentie van dit ras ook wat nadelen. Zo zijn ze bijvoorbeeld heel erg gevoelig. Snauwen, schreeuwen, verveling en isolement zijn dan ook risico’s voor deze gevoelige honden. Ze kunnen jouw stemming ook heel goed aanvoelen. Het is bij dit ras daarom erg belangrijk dat je een consequente en positieve opvoeding gebruikt en dat de hond goed wordt gesocialiseerd.

De verzorging van de Samojeed

Een hond met een vacht als de Samojeed heeft veel verzorging nodig. De vacht is dan ook meteen het grootste aandachtspunt. Deze moet je regelmatig borstelen om knopen en klitten te voorkomen. Dit kun je het beste buiten doen, want anders komen al die haren alsnog in je huis terecht. Eén of twee keer per jaar gaat de Samojeed in de rui.

Ze verliezen dan heel veel haar en die zul je ook vast wel in huis tegenkomen. Je zou ook de vacht droog kunnen blazen. Op die manier komen ook uit de ondervacht losse haren vrij.

Gebit en nagels

Daarnaast moet ook het gebit en de nagels verzorgd worden. Zo moet je de tanden regelmatig poetsen met een speciale hondentandpasta en het liefste controleer je ook nog elke dag even het gebit op irritaties en ontstekingen. Een infectie kan namelijk snel overslaan naar andere lichaamsdelen en dat is niet fijn voor de hond.

Tijdens het borstelen van de vacht kun je het beste ook meteen de nagels controleren. Als ze te lang worden, moeten deze namelijk geknipt worden. Dit moet wel op een goede manier gebeuren, anders kan het de hond erg belemmeren tijdens het lopen.

Beweging

De Samojeed heeft veel beweging nodig. Ze zijn avontuurlijk en dus niet bang om in hun eentje op pad te gaan. Geef ze dus de ruimte als dat kan, maar houd ze wel goed in de gaten. Hij is helemaal in zijn element wanneer hij samen met zijn baasje naar het bos of het park mag. Deze hond heeft een flink uithoudingsvermogen en houdt het misschien wel langer vol dan jij.

Helaas is de Samojeed pup wel kwetsbaar voor blessures, dus in het begin moet je de lichaamsbeweging rustig opbouwen. Als ze eenmaal volwassen zijn, vinden ze het ook heel leuk om samen met hun baasje te sporten.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Samojeed?

Bekijk dan het Samojeed Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Samojeeds. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Samojeed wilde weten in één compleet e-book!”

Samojeed Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Samojeed!

  • Wil je een Samojeed kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Samojeed zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Samojeed trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Samojeed de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Samojeeds en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Samojeed Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Samojeed Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Samojeed Handboek interessant zal vinden.

Welkom Samojeed vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!