Inhoudsopgave
Als je denkt aan de Samojeed, dan denk je waarschijnlijk aan een lieve, mooie hond met een dikke en pluizige vacht. Deze vacht heeft een prachtige sneeuwwitte kleur. De Samojeed is namelijk altijd wit van kleur en dat is ook één van de dingen waar je hem aan kunt herkennen.
De Samojeed is echter een heel oud ras waardoor we ook niet alles zeker weten over deze hond. De kans is aanwezig dat hij vroeger ook andere kleuren vacht had. Je leest hier alles over de verschillende kleuren die een Samojeed kan hebben.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Samojeed nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Samojeed!
Witte vacht
De witte, dikke vacht is het meest opvallende aan de Samojeed. Dit is een dubbele vacht met een korte, zachte en dichte ondervacht en een wat langere, stuggere en hardere bovenvacht. In de rasstandaard staat beschreven dat de vacht wit van kleur mag zijn. Hij mag dus in geen enkel geval bruinig kleuren.
Er zijn echter wel verschillende tinten wit die de kleur van de vacht kan hebben. Zo kan een Samojeed wit, wit met biscuit of crèmekleurig zijn. Een mooie vacht is heel prachtig om te zien, maar het nadeel is dat je het ook heel goed ziet als je hond vies is.
Geschiedenis
De Samojeed is één van de oudste hondenrassen die er bestaat. Mede hierdoor en door het feit dat ze vroeger niet in Europa voorkwamen, weten we maar weinig van het ras af. Oorspronkelijk komt de Samojeed uit het oude Siberië. Hoe het leven er toen aan toe ging of hoe de Samojeed er op dat moment precies uit zag, is onbekend.
We kunnen wel aannemen dat de Samojeed toen nog in verschillende kleuren voorkwam. De Samojeden Volkeren in Siberië en Noord Rusland gebruikten namelijk zwarte, witte en bruin bonte honden als werkhonden. Dit was vooral in het zuiden zo. In het noordelijke gedeelte waren de honden namelijk zuiver wit.
Door de jaren heen is de kleur van de vacht dus veranderd in de witte kleur die hij vandaag de dag heeft. Het past ook wel goed bij zijn geschiedenis. Hij werd namelijk eerst gebruikt om rendieren te beschermen die sledes door de sneeuw voort moesten trekken. Later was hij zelf degene die voor de slee werd gespannen en voort moest trekken.
Hij heeft dus niet alleen een dikke vacht die hem goed beschermt tegen de sneeuw, maar ook een witte vacht die mooi bij de sneeuw past.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Samojeed wordt ook uitgebreid behandeld in Samojeed Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Rasstandaard
In de rasstandaard van de Samojeed staat hij beschreven als een elegante, witte poolhond. Hij moet een overvloedige, veerkrachtige, dikke en dicht ingeplante poolvacht hebben. Rond de hals en schouders zitten langere haren die een kraag vormen. Deze omlijst het hoofd. Dit is wel vooral bij reuen en niet echt bij teefjes.
Het haar is glad en kort op de voorkant van de benen en op het hoofd. Op de buitenkant van de oren zijn ze kort, glad en afstaand. Ook de binnenkant van de oren moeten goed behaard zijn. Op de achterkant van de dijbenen zijn de haren ook wat langer, waardoor het net lijkt alsof hij een broek aan heeft. De beharing zit zelfs tussen de tenen.
Dit heeft als functie om de poten te beschermen. Zelfs de staart moet bedekt zijn met haren. Bij de reu is de vacht iets harder en langer dan bij het teefje.
Het mag nooit lijken alsof de vacht lichtbruin van kleur is. Hij moet zuiver wit zijn, crèmekleurig of wit met biscuit. In dit laatste geval moet de basiskleur wit zijn en mag hij een paar aftekeningen hebben die biscuitkleurig zijn. Als een Samojeed andere kleuren heeft, wordt dat dus als een rasfout gezien.
Dat is in principe voor de hond niet zo erg en lang niet alle baasjes zullen hier iets om geven, maar hij mag dan officieel geen Samojeed meer genoemd worden en zal het ook niet goed doen op een hondenshow. Dit wordt namelijk gezien als een uitsluitende fout. Het is ook een ernstige fout wanneer er op de lippen of op de oogranden duidelijk zichtbare delen die zonder pigment zitten.
Kruisingen
Als je dus wel graag een Samojeed wil hebben, maar dan in een andere kleur dan zal dat lastig worden. Wat wel mogelijk is, is dat je kiest voor een kruising. Hierbij wordt een Samojeed dus gemixt met een andere hond. Zij maken samen een nestje en de hondjes die geboren worden zijn allemaal uniek.
Ze hebben namelijk de uiterlijke en mentale kenmerken van twee verschillende hondenrassen. Als je dus een Samojeed mixt met een bruine of een zwarte hond, dan zou het kunnen zijn dat de pup eruit komt te zien als een echte Samojeed maar dan met een andere kleur vacht.
Het zou ook kunnen dat de vacht dan twee verschillende kleuren heeft. Een aantal voorbeelden van hondenrassen waar de Samojeed wel eens mee gekruist wordt, zijn de Golden Retriever, de Herder, de Poedel en de Akita.
Leer alles over jouw lieve Samojeed
Wil je álles leren over jouw Samojeed? Bekijk dan ook het Samojeed Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Verharen
De Samojeed heeft dus een witte vacht. Dat is heel mooi, maar niet altijd even praktisch. Hierboven wordt al kort even benoemd dat je het dan meteen ziet als de hond een beetje vies is. Een ander ding om bij stil te staan voordat je een Samojeed in huis neemt, is het feit dat ze veel haren verliezen.
Dat lijkt misschien nog niet eens zo erg, maar witte haren zie je ontzettend goed liggen in huis. Als je dus een Samojeed koopt, dan is het slim om ook een stofzuiger te kopen zodat je al zijn witte haren ook weer uit je huis kunt verwijderen.
Daarnaast is het natuurlijk ook heel slim om een goede borstel te kopen. Niet voor jezelf, maar voor je hond. Door regelmatig zijn vacht te borstelen, kun je een groot deel van de losse haren verwijderen zodat deze niet in je huis terecht komen.
Een bijkomend voordeel is dat je hiermee je hond een massage geeft en dat je meteen voorkomt dat er klitten ontstaan. Een of twee keer per jaar is je hond in de rui en dan zul je hem echt elke dag moeten borstelen. Dit doe je natuurlijk wel buiten, want anders komen al die haren alsnog in je huis terecht.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Samojeed?
Bekijk dan het Samojeed Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.