Home | Samojeed soorten en kruisingen: welke mixen zijn er?

Samojeed soorten en kruisingen: welke mixen zijn er?

⏱ Leestijd: 5 minuten

Binnen het ras van de Samojeed zelf komen twee verschillende soorten honden voor en de hond wordt tevens gekruist met andere rassen. Op die manier krijg je een net wat andere hond waarbij het uiterlijk en karakter sterk afhankelijk zijn van wat voor hond er bij gekozen wordt.

De Samojeed ouder kan dominant zijn bij de kruising zodat daarvan de meeste kenmerken terugkomen maar dat kan zeker ook gelden voor de ouder van het andere ras. Bij een kruising is het daarom doorgaans afwachten wat voor resultaat dit oplevert.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Samojeed nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Samojeed!

Ga ook voor een kruising altijd naar een betrouwbare fokker

De Samojeed is een hond met een gemiddelde grootte dus bij een kruising zal voor een ander ras gekozen worden dat daar aardig bij in de richting komt. Ook zal er gekeken worden naar karaktertrekken die overeenkomen maar sommige kruisingen zullen minder voorkomen of niet echt verwacht zijn.

Als je een kruising wilt hebben, dan kun je daarvoor ook bij fokkers terecht die deze speciaal fokken. Zorg ervoor dat je altijd bij een betrouwbare en goede fokker terecht komt waarbij het belang van zowel de moederhond als de pups voorop staan. Bij een fokker, dat kan ook iemand zijn die het voor de hobby doet, die netjes werkt ben je altijd welkom om te komen kijken en al eens kennis te maken met de hondjes. De fokker kan je ook veel meer vertellen over de kruising en samen met jou bekijken of deze voor je geschikt is.

Twee soorten Samojeeds mogelijk

Binnen het ras van de Samojeed zijn twee soorten honden te onderscheiden. Dit zijn de zogenaamde werklijn en showlijn honden van het ras. Beide soorten honden vallen natuurlijk onder een en hetzelfde ras maar er zijn wel verschillen te vinden tussen het karakter, het uiterlijk en het doel waarmee ze gefokt worden.

Als je een Samojeed wilt aanschaffen, houd er dan goed rekening mee naar voor soort hond je op zoek bent. Het is bepaald geen voordelige hond in aanschaf en je wilt er natuurlijk wel graag eentje hebben die bij jou en je situatie past.

Let op: Alle mogelijke kruisingen met een Samojeed (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Samojeed Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Werklijn Samojeed

De vraag naar werklijn honden is wel afgenomen in de laatste tijd maar dat wil zeker niet zeggen dat deze soort niet te vinden is. Een belangrijk verschil in uiterlijk is dat de werklijn Samojeed wat compacter is en een iets andere uitdrukking heeft doordat de snuit wat langer is. De oren zijn ook wat groter bij deze soort.

De werklijn is qua karakter niet zo heel veel anders dan de showlijn maar heeft wel meer beweging en uitdaging nodig.

Showlijn Samojeed

Het zal je niet ontgaan zijn dat de Samojeed een heel mooie hond is met een prachtige witte vacht en dus zeker als showhond niet zal misstaan. De showlijn is net even wat forser dan de werkhond en ook wat hoekiger. De vacht zal langer zijn bij deze soort, hoofdzakelijk dus om te showen.

Bij een Samojeed die voor de show gefokt wordt zal deze vacht dus ook wat meer verzorging nodig hebben. De oren zijn wat kleiner dan bij de werklijn en de snuit is wat korter. Deze hond heeft ook beweging nodig maar kan met minder toe dan de werkende soort die natuurlijk nog altijd supergraag voor de slee loopt.

Leer alles over de mogelijke kruisingen met een Samojeed

Wil je álles leren over de mogelijke kruisingen met een Samojeed? Bekijk dan ook het Samojeed Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Diverse kruisingen met de Samojeed

We hebben een aantal kruisingen met een Samojeed voor je op een rijtje gezet zodat je een idee hebt om wat voor honden het gaat. De meeste kruisingen tussen honden krijgen vaak ook een eigen naam, die erbij vermeld staat. De volgende kruisingen met een Samojeed tref je aan:

  • Samojeed X Akita: Samkita
  • Samojeed X Poedel: Sammypoo
  • Samojeed X Herder
  • Samojeed X Golden Retriever

Over de genoemde kruisingen vertellen we je wat meer zodat je weet wat voor hond het is en je voor jezelf kunt bepalen of de kruising bij je past en je er eentje besluit aan te schaffen.

Samojeed X Akita

De Samkita heeft een dubbele vacht die heel dik is en dat betekent dus ook veel haar. Deze kruising heeft dan ook een goede en regelmatige vachtverzorging nodig. Borstel de vacht met grote regelmaat zodat er geen klitten of vuil in blijven zitten en dat de losse haren die voor irritatie kunnen zorgen eruit gaan.

De vacht van de hond zelf kan verschillende kleuren hebben en het resultaat is vaak een combinatie van meer tinten zoals wit, bruin of gestroomd. Zorg er zeker met warme dagen voor dat je kruising goed geborsteld wordt zodat de ondervacht dunner wordt en hij zijn warmte kwijt kan. Goed je hond in de schaduw en binnen houden op het warmst van de dag is daarbij natuurlijk ook belangrijk.

Blije, intelligente en aanhankelijke hond

Qua karakter is een Samojeed erg open en blij. De Akita kan wat meer afstandelijk zijn naar mensen toe dus wat het resultaat daarvan wordt, is even afwachten. De Akita hecht zich aan zijn baasje dus dat zal voor de kruising ook zo zijn. Je kunt de hond goed socialiseren waardoor deze een echt maatje wordt.

Begin daar altijd zo vroeg mogelijk mee. De Samojeed is wat minder zelfstandig dan de Akita maar beide rassen zijn wel intelligent, houden van beweging en gaan uitdagingen zeker niet uit de weg dus het is belangrijk dat je je kruising lekker bezig houdt en veel aandacht geeft.

Samojeed X Poedel

Het is een kruising waar je wellicht niet direct aan zult denken maar de Samojeed wordt ook gemixt met een Poedel. Het resultaat van deze kruising levert qua uiterlijk een hond op met een middellange en dikke vacht die vaak ook nog een gekruld is of waar slag in zit. De Poedel komt in veel kleuren voor dus de kruising kan zowel wit, bruin, chocoladekleur, merle of zelfs bont zijn. De ogen zijn doorgaans bruin of amberkleurig en de oren worden naar beneden gedragen bij deze kruising.

Het is natuurlijk sterk afhankelijk van welk van de twee rassen de overhand heeft, hoe deze kruising eruit komt te zien maar het is wel een mooie, leuke en middelgrote hond om te zien.

Goed trainbare en lieve, trouwe hond

Het karakter van deze kruising speelt natuurlijk een belangrijke rol bij je keuze voor een hond. Daar beide hondenrassen dol zijn op beweging en de nodige uitdaging kunnen gebruiken, zal de kruising dit eveneens zijn. Het is een hond die zowel fysiek als geestelijk voldoende uitdaging nodig heeft om zich niet te vervelen, hetgeen tot destructief en ongewenst gedrag kan leiden. De hond heeft een jachtinstinct waardoor hij wel achter andere dieren kan aan gaan.

De Sammypoo is een vriendelijke en aanhankelijke hond die bijzonder intelligent is. Hierdoor zal trainen eenvoudig en snel gaan en vindt de hond dit ook nog eens leuk om te doen. De hond kan goed met kinderen, is bijzonder trouw naar zijn baasje en is altijd alert, zeker tegenover vreemden en situaties die hij niet kent. De hond kan best eens eigenwijs zijn en zijn eigen plan trekken maar luistert doorgaans goed. Hij is dol op bewegen en buiten bezig zijn dus als je zelf ook graag actief bezig bent, is het een prima hond voor je.

Samojeed X Herder

Zowel een Samojeed als een Herder zijn van origine jachthonden en dat instinct is er natuurlijk niet helemaal uit verdwenen in de loop der tijd. Grote kans dus dat een kruising tussen beide honden ook graag jaagt. Deze kruising is intelligent en is graag samen bezig met zijn baasje dus het is belangrijk dat je veel met je hond onderneemt. Ga er reeds als pup mee op training want zo leert de slimme hond snel van alles aan waar hij later in zijn leven veel aan heeft en waar jij als baas ook van kunt genieten.

De kruising zal een hond zijn die graag bij mensen is en niet te vaak lang alleen gelaten kan worden omdat dit tot verveling en slopen kan leiden. De kruising tussen beide rassen zal een enthousiaste en trouwe hond zijn die een lange vacht heeft (in allerlei combinaties zoals bruin, zwart en wit) die aardig wat verzorging nodig heeft. Zorg ervoor dat je hond voldoende ruimte heeft en ga vaak met hem op pad. Zo voelt hij zich speciaal en krijgen jullie beide voldoende beweging en kunnen jullie je energie kwijt.

Samojeed X Golden Retriever

Een andere voorkomende kruising is die tussen een Samojeed en een Golden Retriever. Het resultaat zal een lichte hond zijn, blond of wellicht nog wat witter met vrij lange haren die de nodige verzorging kunnen gebruiken. Dit is met regelmaat nodig maar zeker als je hond in de rui is. De kruising is een speelse, vrolijke, aanhankelijke en trouwe hond die graag bij zijn baasje wil zijn.

Beide rassen houden van veel beweging, hebben veel energie en zijn intelligent genoeg om veel te leren en snel allerlei kunstjes onder de knie te krijgen. Je hebt er een ware kameraad aan die van uitdagingen houdt en die niet zo graag alleen wil zijn.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Samojeed?

Bekijk dan het Samojeed Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Samojeeds. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Samojeed wilde weten in één compleet e-book!”

Samojeed Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Samojeed!

  • Wil je een Samojeed kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Samojeed zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Samojeed trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Samojeed de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Samojeeds en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Samojeed Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Samojeed Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Samojeed Handboek interessant zal vinden.

Welkom Samojeed vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!