Home | Een goede, betrouwbare Samojeed fokker herken je op deze manier (belangrijk!)

Een goede, betrouwbare Samojeed fokker herken je op deze manier (belangrijk!)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Het kopen van een Samojeed is heel erg leuk, maar vergis je niet: het kan stiekem ook best wel lastig zijn! Want hoe weet je zeker dat je te maken hebt met een fokker die het juiste voor heeft met de honden? De Samojeed is een redelijk grote hond en dat betekent helaas dat hij ook gevoelig is voor bepaalde ziektes en aandoeningen.

Om die reden is het belangrijk dat hij op een zorgvuldige manier wordt gefokt, maar de goede fokkers zijn soms lastig te onderscheiden van de slechte fokkers. Gelukkig lees je hier waar je allemaal op moet letten als je een Samojeed gaat kopen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Samojeed nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Samojeed!

Strenge regels

Een Samojeed is net zoals andere rassen gevoelig voor bepaalde aandoeningen en ziektes. Ze krijgen bijvoorbeeld vaak last van hun gewrichten in de vorm van een heupdysplasie of een elleboogdysplasie. Om deze aandoening zoveel mogelijk te voorkomen, zijn er strenge regels verbonden aan het fokken van de Samojeed.

Zo wordt er goed gekeken naar de twee ouders van een nestje om te checken of zij erfelijke aandoeningen hebben of last hebben van veel voorkomende ziektes. Zo kan er zo goed mogelijk voorkomen worden dat er een ziek nestje wordt geboren, al kun je uiteraard helaas nooit uitsluiten dat iedereen gezond en oud wordt.

Kopen bij een erkende fokker

Als je een Samojeed puppy gaat kopen, heb je dus verschillende mogelijkheden van waar je die kunt kopen. Je kunt ervoor kiezen om je pup te kopen via Marktplaats, maar je kunt er ook voor kiezen om je hond te kopen bij een erkende fokker. Over het algemeen is het laatste een iets betere optie en ook een veiligere, want hierbij weet je zeker dat de puppy’s op een goede manier zijn gefokt. Dat komt omdat een erkende fokker is aangesloten bij een speciale rasvereniging.

De rasverenigingen van de Samojeed hebben strenge regels als het gaat om het fokken van deze honden, dus je weet dan zeker dat het op een juiste manier gebeurt. Bovendien houden zij toezicht op de manier van fokken en ze zullen het dan ook meteen in de gaten hebben als dit niet op een goede manier gebeurt. Deze strenge regels zijn helaas ook wel nodig, want de Samojeed is gevoelig voor een aantal aandoeningen.

Let op: Het kopen of adopteren van een Samojeed (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Samojeed Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Kopen via Marktplaats

Een andere optie om een puppy Samojeed te kopen, is via Marktplaats. Het voordeel hiervan is dat het over het algemeen iets goedkoper is dan bij een erkende fokker en dat het aanbod ruimer is. Dat betekent dus dat je ook al sneller een pup in huis kan hebben. Het nadeel van een hondje kopen via Marktplaats is dat er veel broodfokker en handelaren op dit platform actief zijn. Een erkende fokker fokt puur voor zijn hobby en zal er niet rijk van worden. Het is zijn passie en hij houdt van het Samojeed ras.

Een broodfokker fokt wel om er zijn boterham mee te verdienen. Dat zorgt er helaas voor dat er ook fokkers zijn die niet naar de stambomen kijken en dus honden met erfelijke aandoeningen met elkaar een nestje laten krijgen. De kans dat de pups ook last krijgen van deze aandoeningen is dan dus erg groot.

Hier moet je voor opletten

Broodfokkers zijn heel sluw waardoor het lastig is om een goede verkoper te onderscheiden van een slechte verkoper. Gelukkig zijn er dingen waar je op kunt letten. Koop je een Samojeed puppy via Marktplaats? Kijk dan eerst of de verkoper ook op een andere plek nestjes te koop heeft.

Je kunt de woonplaats van de verkoper checken of er in die plaats nog meer advertenties zijn met hetzelfde telefoonnummer en dezelfde foto’s. Marktplaats heeft gelukkig de laatste jaren zelf ook actie ondernomen om een einde te maken aan de handelaars. Het is nu niet meer mogelijk om anoniem puppy’s aan te bieden via een advertentie, waardoor ze gemakkelijker op te sporen zijn.

Controleer altijd goed de foto’s bij de advertentie. Het is belangrijk dat beide ouders op de foto staan. Vraag ook om informatie over de ouders. Als de fokker hier niets op weet te zeggen, is dat geen goed teken. Ook de tekst bij een advertentie is belangrijk. Handelaren gebruiken vaak standaard teksten en schrijven precies wat de koper wil lezen.

Er kan wel staan dat de pup een gezondheidsverklaring heeft, maar deze kunnen best makkelijk vervalst worden. Andere standaardteksten zijn dat de hond gewend is aan kleine kinderen, dat hij onder toezicht staat van de dierenarts en dat hij een geldig paspoort heeft.

Leer alles over het kopen of adopteren van jouw Samojeed

Overweeg je een Samojeed te kopen of te adopteren? Super! Bekijk dan ook het Samojeed Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Zo weet je dat je goed zit

Hoe weet je dan dat de fokker goede intenties heeft? Ten eerste zit hij altijd aangesloten bij een rasvereniging. Fokken is echt zijn hobby en dat kun je merken aan de manier waarop hij over zijn honden vertelt. Hij is namelijk gek op zijn honden en op het ras. Ook zal hij vanalles vertellen over de manier waarop hij fokt, want het is zijn passie.

Hij kijkt alle stambomen goed na om te voorkomen dat er zieke honden gebruikt worden voor de fok en hij zorgt ook voor gezondheidsverklaringen. Daarnaast zal hij waarschijnlijk ook van tijd tot tijd naar een show gaan om zijn honden te laten keuren.

Een goede fokker zal niet altijd een nestje beschikbaar hebben om puppy’s te verkopen. Dat zou namelijk te zwaar zijn voor het teefje. Ze heeft veel tijd nodig om bij te komen van de zwangerschap en de bevalling. De honden zijn het belangrijkste voor de fokker en welzijn gaat boven alles.

Een goede fokker heeft dan ook vaak een wachtrij omdat er niet altijd honden zijn die hij kan verkopen. Meestal mag je regelmatig langskomen voordat je de puppy mee naar huis neemt, maar houd er wel rekening mee dat de fokker waarschijnlijk ook gewoon een baan heeft en dus niet altijd tijd voor je heeft. Daarnaast zal een fokker jou ook wel wat vragen over jou stellen. Hij wil er immers zeker van zijn dat zijn geliefde Samojeed puppy’s naar het juiste baasje gaan.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Samojeed?

Bekijk dan het Samojeed Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Samojeeds. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Samojeed wilde weten in één compleet e-book!”

Samojeed Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Samojeed!

  • Wil je een Samojeed kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Samojeed zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Samojeed trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Samojeed de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Samojeeds en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Samojeed Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Samojeed Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Samojeed Handboek interessant zal vinden.

Welkom Samojeed vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!