Inhoudsopgave
De Samojeed is een hond met een statig uiterlijk. Hij heeft een prachtige, dikke, witte vacht. Dit ras bestaat al ontzettend lang en komt uit het oude Siberiƫ. Hier was het in eerste instantie zijn taak om de rendieren die de sledes voort trokken onderweg te beschermen, maar later werd hij zelf ook gebruikt om de sledes voort te trekken.
Soms legden ze poolexpedities van honderden kilometers af. Hierdoor heb je natuurlijk een grote en sterke hond nodig. Sterk is de Samojeed dan ook zeker wel, maar qua grootte valt het best wel mee. Hoe groot de Samojeed precies is, lees je hier.
👋 Voordat je verder leestā¦
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Samojeed nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Samojeed!
Grootte en gewicht
De Samojeed is een hele statige hond, maar dat betekent niet dat het een hele grote hond is. Het is namelijk een middelgroot ras. Volgens de Nederlandse rasvereniging hoort de schofthoogte voor een reu op 57 centimeter te liggen. Net als bij de mensen is het vrouwtje gemiddeld iets kleiner dan het mannetje.
De gemiddelde schofthoogte voor een teefje ligt namelijk op 53 centimeter. Een kleine afwijking is toegestaan volgens de rasstandaard. Een Samojeed mag namelijk 3 centimeter groter of kleiner zijn dan de aangegeven hoogte. De lichaamslengte van de Samojeed is ongeveer vijf procent langer dan de schofthoogte. De diepte van de borstkas is over het algemeen iets minder dan de helft van de schofthoogte en de snuit moet ongeveer even lang zijn als de schedel.
Het is best opvallend dat er in de rasstandaard niets wordt gezegd over het gewicht van de Samojeed. Over het algemeen zit er weinig verschil tussen het gewicht van een teefje en een reu. Gemiddeld weegt een Samojeed tussen de 25 en de 30 kilo.
Let op: Alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van jouw Samojeed (en vele andere themaās) worden ook uitgebreid behandeld in Samojeed Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
De lichaamsbouw
De Samojeed is een hele actieve en sportieve hond. Hij heeft dagelijks dan ook redelijk veel beweging nodig. Een wandeling alleen is niet altijd genoeg, want hij vindt het ook fijn om soms te spelen of om te sporten. Dit doet hij het liefste samen met zijn baasje en er zijn dan ook genoeg hondensporten die jullie samen kunnen doen. E
en Samojeed is dan ook een gespierde hond. Hij heeft een atletische bouw met genoeg lichaamslengte om zich lening te kunnen bewegen. Door zijn verleden zijn ze nog altijd gebouwd om veel en lang te kunnen bewegen. Als je de vacht weg zou halen, zou een Samojeed ook niet heel veel verschillen van een Siberische Husky. Het is dan misschien geen heel groot ras, maar het is zeker wel een sterk ras.
Er zijn twee verschillende types Samojeed. Je hebt namelijk een werklijn en een showlijn. Vroeger werd dit ras natuurlijk vooral gebruikt als werkhond, maar dat was alleen in de poolgebieden. Tegen de tijd dat hij naar Europa kwam, was hij al niet meer nodig als werkhond. In Europa hoefde je namelijk geen sledes voort te trekken en we hadden hier al genoeg werkhonden.
Omdat men de hond wel mooi vond, hielden ze hem als gezinshond. Hier werd ook steeds meer op gefokt, waardoor er na verloop van tijd twee verschillende lijnen zijn ontstaan. Ondanks dat er in de officiƫle rasstandaard niets wordt gezegd over verschillen in de bouw, zijn die er wel degelijk. De showlijn is namelijk iets forser en hoekiger in zijn verschijning. Dat betekent dus dat de werklijn iets compacter is dan de showlijn.
Overgewicht
Omdat de Samojeed zoān actieve hond is, zal hij gelukkig niet zo snel aankomen. Het liefste gaat hij elke dag een flink stuk wandelen en je maakt hem al helemaal gelukkig als hij een flinke tuin heeft om in te spelen. Vroeger moest hij sledes honderden kilometers door de sneeuw voort trekken en dat merk je nu dus nog steeds.
Het is wel jouw taak als baasje zijnde om er voor te zorgen dat hij ook echt die beweging krijgt. Als hij die beweging namelijk niet krijgt, zal hij ook geen goede conditie hebben. Hij wordt dan lui en heeft ook geen zin om te bewegen. In zulke gevallen zal een Samojeed wel last krijgen van overgewicht.
Leer alles over de kenmerken van jouw Samojeed
Wil je Ć”lles leren over de innerlijke en uiterlijke kenmerken van jouw Samojeed? Bekijk dan ook het Samojeed HandboekĀ eens. In dit boek van 100+ paginaās wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken ā
Beweging
Om ervoor te zorgen dat je Samojeed goed op gewicht blijft, heeft hij dus veel lichaamsbeweging nodig. Hij is helemaal in zijn element als hij samen met zijn baasje in de buitenlucht mag spelen en rennen. Er zijn verschillende hondensporten waar je uit kunt kiezen. Zo kun je met een frisbee gaan spelen, lange cross-country tochten maken of behendigheid spelletjes doen.
Als je geluk hebt en de sneeuw op kunt zoeken, is dat natuurlijk helemaal leuk voor je hond. Als je met je Samojeed gaat spelen of sporten, zal de kans groot zijn dat hij nog lang niet uitgeput is wanneer jij al moe bent en klaar om weer terug naar huis te gaan.
Lichaamsbeweging bij puppyās
Let er echter wel op dat een Samojeed pup nog niet zoveel beweging mag hebben. Ze zijn op die leeftijd moment namelijk extra kwetsbaar voor blessures. Het zijn hele enthousiaste hondjes die heel snel groeien en in toom gehouden moeten worden door hun baasje. Dat betekent niet dat ze helemaal geen beweging moeten krijgen, want ze moeten wel een sterker spierstelsel krijgen. Beweging moet echter met mate op die leeftijd.
Je kunt het beste aanhouden dat je samen vijf minuten langer mag wandelen voor elke maand dat je pup ouder wordt en dat dan vier keer per dag. Als je pup dus drie maanden oud is, dan mag je vier keer een rondje lopen van vijftien minuten. Je pup mag ook niet teveel springen, klimmen of op de trap lopen. Dat is namelijk niet goed voor zijn gewrichten.
Veel voorkomende aandoeningen
Een hond van dit formaat heeft vaak last van bepaalde ziektes en aandoeningen. Zo heeft een Samojeed bijvoorbeeld al snel last van een heupdysplasie. Hierbij is de verhouding tussen de kom en de kop van de heup verstoord. De heupkop kan dan verschuiven terwijl hij in de kom zit en daardoor in en uit de kom glijden. Daarnaast heeft dit ras ook vaak last van afwijkingen aan het oog.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Samojeed?
Bekijk dan het Samojeed Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.