Inhoudsopgave
Ondanks dat de Samojeed vroeger gebruikt werd als werkhond en waakhond, is het niet een hond van groot formaat. Dat zou je misschien wel denken aangezien het zijn taak was om rendieren te beschermen en om sledes honderden kilometers voort te trekken door de sneeuw. Het is ook helemaal geen kleine hond, maar hij heeft een middelgroot formaat.
Wil je wel graag een hond zoals de Samojeed, maar heb je liever een viervoeter van een iets kleiner formaat? Dan zijn er ook nog een aantal andere opties waar je voor kunt gaan. Hoe dat precies zit, lees je hier.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Samojeed nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Samojeed!
De Samojeed als puppy
Een vorm van een mini Samojeed is wanneer hij nog een puppy is. Het is natuurlijk overbodig om te zeggen dat deze kleine viervoeter ontzettend schattig is. Je moet hier uiteraard ook weer heel anders mee omgaan dan met een volwassen hond van dit ras. Als puppy’s zijn ze bijvoorbeeld heel kwetsbaar voor blessures.
Meerdere experts hebben hier naar gekeken en de conclusie is dat ze door hun baasje in toom gehouden moeten worden tot ze helemaal zijn volgroeid. Als puppy is dit ras namelijk ontzettend enthousiast en hij groeit heel snel.
Dat betekent dat aan de andere kant het sterke spierstelsel wel genoeg getraind moet worden, anders wordt het skelet gedragen door een slap lichaampje en dat kan ook weer voor blessures zorgen. De mini Samojeed heeft dus veel aandacht en verzorging nodig.
Voor puppy’s geldt dat je elke maand dat je puppy ouder wordt ook vijf minuten langer mag wandelen. Het is goed om vier keer per dag te gaan wandelen. Dus als je mini Samojeed drie maanden oud is, dan mag je vier keer een rondje lopen van vijftien minuten lopen. Let er ook op dat je pup niet teveel klimt, springt of op de trap loopt.
Dat zal hij wel leuk vinden, maar het is heel schadelijk voor zijn gewrichten. Een kleine Samojeed is dus wel heel erg leuk en schattig, maar het is ook veel werk!
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Samojeed wordt ook uitgebreid behandeld in Samojeed Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Het formaat van de Samojeed
Als de Samojeed helemaal volgroeid is, is het een middelgrote hond. Volgens de Nederlandse rasvereniging hoort de gemiddelde schofthoogte voor een reu rond de 57 centimeter te liggen. Een teefje is over het algemeen iets kleiner en heeft een gemiddelde schofthoogte van 53 centimeter. Een hond van dit ras weegt gebruikelijk tussen de 25 en de 30 kilo.
Er zit geen verschil tussen een teefje of een reu. De Samojeed is dus geen super grote hond, maar ze zijn wel gebouwd om vaak en lang te bewegen. Dat komt door hun verleden als sledehond. Ze hebben dan ook nog steeds een sterk gespierde lichaam.
Een kruising
Een manier om een kleinere Samojeed te krijgen, is door hem te kruisen met een ander ras. Dit moet dan natuurlijk wel een kleiner ras zijn, want als je hem mixt met een ras van hetzelfde formaat of zelfs nog groter, dan zal er waarschijnlijk geen kleinere hond uit komen.
Door de hond te kruisen met een kleinere hond, is de kans groter dat je een hond krijgt die wel op de Samojeed lijkt, maar dan wat kleiner van formaat is. De reden dat mensen graag een kleine Samojeed willen, is omdat ze hem dan nog schattiger vinden.
Hij heeft namelijk een vacht die alle kanten op staat. Als het dan een klein hondje is, lijkt het net een pluche knuffelbeertje. Het lijkt dan net alsof je altijd een puppy Samojeed hebt.
Het nadeel is echter dat je dan nooit helemaal zeker kunt weten wat voor hond je krijgt. Je weet niet precies hoe hij eruit komt te zien en wat zijn karakter zal zijn. Je kunt je Samojeed dan wel mixen met een ras dat kleiner is, maar dat wil niet zeggen dat hij dan ook echt op de Samojeed zal lijken of dat hij klein zal zijn.
Dat is het nadeel van een kruising. Je kunt van tevoren niet weten hoe de hond eruit komt te zien. Hij kan de uiterlijke kenmerken van de Samojeed aannemen, maar hij kan er ook meer als het andere ras uit komen te zien. Echter is dat ook wel een leuk aspect aan een gemixte hond. Je hebt dan namelijk echt een unieke hond.
Een kleine Samojeed
De mening verschilt over het feit of er nou een mini Samojeed bestaat of niet. Er zijn namelijk mensen die zeggen van niet en mensen die beweren dat er wel een miniatuur versie van deze mooie hond is. Die laatste groep zegt dat de kleine versie populair werd in de tijd van de Noorse ontdekkingsreiziger Fridtjof Nansen.
Mini Samojeden werden toen vaak meegenomen voor noordelijke verkenningen en poolreizen. Toch voerde Nansen soms de kleine honden aan de grote, wat leidde tot een vermindering van het aantal miniatuur Samojeden. De mini Samojeden zijn raszuiver omdat ze verwant zijn aan de normale Samojeed, maar over het bestaan van deze mini versie is niet zoveel bekend.
Leer alles over jouw lieve Samojeed
Wil je álles leren over jouw Samojeed? Bekijk dan ook het Samojeed Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Theekopje Samojeed
De mini Samojeed, ook wel theekopje Samojeed genoemd, lijkt op de Amerikaanse Eskimo-hond. Het zijn allebei Spitz rassen, maar de Samojeed heeft een iets dikkere vacht dan de Esky. Bovendien is de Samojeed meer geschikt als werkhond. Een miniatuur Samojeed is veel kleiner, maar beminnelijker dan de gewone Samojeed.
Verder heeft de mini Samojeed hetzelfde uiterlijk als een Samojeed puppy. Het enige verschil is dat de mini variant niet groter wordt dan de pup.
Wat de fysieke kenmerken van de mini Samojeed betreft, zullen de kleine viervoeters je hart op het eerste gezicht zeker winnen. Net als de gewone Samojeden hebben de mini’s een gelijkmatig rond lichaam, rechtopstaande oren, een gekrulde staart en een pluizige vacht. Ze hebben een zachte ondervacht, maar een enigszins ruwe bovenvacht. Hun haren zijn kort, maar dicht en glad om aan te raken. Door het kleine formaat lijkt het theekopje Samojeed op teddyberen. Hun mondhoeken staan altijd overeind,
wat een altijd glimlachende uitdrukking aan hun gezicht geeft. Er zijn mensen die graag een mini Samojeed willen, maar er zijn ook genoeg mensen die juist deze hond willen vanwege hun normale formaat.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Samojeed?
Bekijk dan het Samojeed Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.