Inhoudsopgave
De Samojeed is één van de oudste hondenrassen op de wereld. Hij is vernoemd naar de Samojeden volkeren die vroeger in het oude Siberië en in Noord Rusland leefden. De hond werd hier gebruikt om de rendieren te beschermen die de sledes voort moesten trekken. Later werden ze zelf ook gebruikt als sledenhonden.
Ze waren dus veel buiten in de kou en moesten zich goed kunnen beschermen tegen de sneeuw en extreme weersomstandigheden. Het is dan ook niet voor niets dat de Samojeed een ontzettend dikke vacht heeft. Je leest hier alles over de manier waarop je deze vacht moet verzorgen.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Samojeed nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Samojeed!
De vacht
De Samojeed heeft een dikke dubbele vacht. Deze heeft altijd een witte kleur, maar kan wel verschillende tinten wit zijn. Zo kan hij gewoon wit zijn, maar ook crèmekleurig of wit met biscuit aftekeningen. Dankzij zijn dubbele vacht kan dit ras goed tegen alle weerselementen.
Hij heeft namelijk een dikke, wollige, korte en zachte ondervacht en de bovenvacht bestaat uit haren die wat langer, stugger en ruwer zijn. De vacht van de Samojeed is één van de dingen waar hij bekend om staat en waar je hem aan kunt herkennen.
Borstelen
Een dikke vacht als deze heeft ook veel verzorging nodig. Het is belangrijk dat je hem minstens één keer in de week goed doorborstelt. Dit doe je om matten en klitten te voorkomen en om dode haren te verwijderen. Deze blijven anders in de vacht hangen of komen op je vloer, meubels en kleding terecht. Je doet het dus niet alleen voor je hond, maar ook voor jezelf. De witte haren van de Samojeed zie je anders namelijk overal terugkomen in je huis.
Bij de Samojeed wordt het over het algemeen afgeraden om deze te steriliseren of castreren, tenzij het noodzakelijk is natuurlijk. Dat komt omdat de vacht nog moeilijker wordt om door te borstelen wanneer de hond is gecastreerd of gesteriliseerd. Het is ook mogelijk om een waterblazer te gebruiken. Dit is een soort van föhn en hiermee kun je alle loszittende haren uit de vacht van je hond blazen.
Let op: De verzorging van jouw Samojeed (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Samojeed Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Rui
Een Samojeed verliest best wel veel haren, waardoor het regelmatige borstelen dus noodzaak is. Daarnaast komt hij ook één of twee keer per jaar in de rui. Tijdens deze periode verliest hij ontzettend veel haar. Je kunt dan ook het beste elke dag de vacht even goed door borstelen om het goed bij te houden.
Als je dat niet doet, kun je verwachten dat je hele huis onder de hondenharen komt te zitten. Bovendien blijven dan losse haren in zijn vacht zitten en zo ontstaan gemakkelijk klitten. Je moet natuurlijk wel buiten de hond borstelen, anders komen al die haren alsnog in je huis terecht.
Knippen of trimmen
Je kunt natuurlijk ook nog altijd je Samojeed regelmatig naar de trimsalon brengen om hem te laten plukken. Dit kun je het beste iedere drie maanden doen. Het voordeel hiervan is dat je dan zeker weet dat het op een goede manier gebeurt. Als je echter even wat onderzoek doet, dan zou je het ook prima zelf kunnen doen.
De haren van de Samojeed zijn vaak bij de gehoorgang wat langer. Het is belangrijk dat je er op let dat deze niet te lang worden, want er moet wel nog voldoende zuurstof bij de ingang van de oren kunnen komen. Als dat niet het geval is, kan er een oorontsteking ontstaan. Knip deze echter nooit zelf weg, maar laat dit over aan je dierenarts.
Wassen
Een Samojeed hoef je gelukkig niet zo vaak te wassen. Er zijn zelfs mensen die zeggen dat het helemaal niet nodig is omdat de Samojeed te wassen of om dit zo weinig mogelijk te doen. Het zou niet nodig zijn omdat hij een vuilafstotende vacht heeft en geen hondenlucht met zich meedraagt.
Bovendien hebben ze een waterafstotend laagje vet op hun vacht en deze blijft het beste behouden als je de hond zo weinig mogelijk wast. Als je eenmaal begint aan het wassen van je Samojeed, dan zul je dit ook steeds vaker moeten doen. Soms is het echter wel zo dat ze wat gaan ruiken naarmate ze ouder worden.
Andere mensen raden juist weer aan om deze hond niet meer dan vier keer per jaar te wassen. Als je hem vaker wast, gaat de gezondheid van de vacht dus achteruit. Mocht je de Samojeed gaan wassen, is het uiteraard wel belangrijk om speciale hondenshampoo te gebruiken zodat de huid niet geïrriteerd raakt.
Is het tijd voor een wandeling, maar regent het buiten? Dan kun je het beste een honden regenjas gebruiken. Op deze manier blijft de vacht schoon en hoef je de hond ook niet te wassen als je weer thuis komt.
Leer alles over de verzorging van jouw Samojeed
Wil je ontdekken hoe je jouw Samojeed zo goed mogelijk kan verzorgen? Bekijk dan ook het Samojeed Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Checken
In zo’n dikke vacht als die van de Samojeed blijft heel gemakkelijk iets hangen. Dit, in combinatie met zijn avontuurlijk karakter, zorgt ervoor dat er nog wel eens iets in zijn vacht wil blijven hangen. Om die reden is het verstandig om altijd even de vacht te checken nadat jullie thuiskomen van een wandeling of nadat hij buiten heeft gespeeld.
Omdat hij zo’n dichte vacht heeft, is zijn huid gelukkig redelijk goed beschermd. De kans dat prikkeldraad of iets anders scherps zijn huid beschadigt is dus niet zo groot. Echter kan het natuurlijk wel zo zijn dat er takjes, doorns of insecten in zijn vacht blijven hangen en deze moeten wel verwijderd worden.
Een doffe vacht
De vacht van de Samojeed hoort stralend wit te zijn en zelfs een lichte glinstering te hebben. Een gezonde vacht betekent meestal ook dat dat de gezondheid van de hond goed is. Als jouw Samojeed dus ineens een doffe vacht heeft, vlekken krijgt of deze bijvoorbeeld vettig wordt, dan bestaat de kans dat je hond ook niet meer helemaal fit is.
Dit hoeft niet altijd het geval te zijn, maar het is aan te raden om in dit geval even naar de dierenarts te gaan zodat hij of zij kan kijken of alles nog in orde is.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Samojeed?
Bekijk dan het Samojeed Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.