Inhoudsopgave
Als je aan de Samojeed denkt, dan denk je waarschijnlijk aan een mooie, middelgrote, witte hond met een dikke vacht. De vacht is namelijk waar dit ras onder andere zo bekend om staat. Officieel komt deze hond uit de Poolstreken en daar kan het natuurlijk erg koud worden, vooral in de winter.
Om het niet te koud te hebben, heeft de Samojeed een dichte, zachte en korte ondervacht met een langere, hardere en stugge bovenlaag. Dit is niet alleen heel praktisch voor de hond, maar ook mooi voor het oog.
In de officiële rasstandaard staat er niet iets specifiek geschreven over de lengte van de vacht. Er zijn echter wel honden binnen dit ras die een iets kortere vacht hebben dan andere. Hoe dat precies komt, lees je hier.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Samojeed nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Samojeed!
De geschiedenis
Om meer over de kortharige Samojeed te weten te komen, moet je eerst wat meer weten over de geschiedenis. Hierboven wordt al benoemd dat dit ras uit de Poolstreken komt. Deze honden werden voor het eerst gespot in het oude Siberië. Daar lag natuurlijk veel sneeuw en om zich toch te verplaatsen, gebruikten de volkeren rendieren om een slee te trekken.
Deze rendieren werden in de gaten gehouden en beschermd door Samojeden. Later werden deze honden door andere bevolkingsgroepen ook gebruikt om zelf sledes te trekken. Omdat ze vaak buiten in de kou waren, hadden ze een dikke vacht nodig.
Na verloop van tijd werd de Samojeed echter ook steeds bekender in andere landen zoals Engeland. Hier werd dit ras vooral populair bij dames uit hogere kringen. Ze vonden de Samojeed een mooie hond en het hielp ook wel mee dat hij een heel vriendelijk karakter heeft. Hij heeft namelijk altijd veel intensief samen gewerkt met mensen en vindt het nu nog steeds fijn om veel in de buurt van het baasje te zijn. Hierdoor is dit ras het ideale huisdier! Het probleem was echter dat de Samojeed vooral werd gezien als werkhond.
Hij hielp namelijk mee om sledes te trekken, maar dat was in Engeland niet nodig. Hier lag ten eerste geen sneeuw, maar er waren ook net nieuwe treinrails aangelegd waardoor sledes overbodig waren. Bovendien waren er al genoeg andere werkhonden in Europa, waardoor ook de Samojeed een beetje overbodig was.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Samojeed wordt ook uitgebreid behandeld in Samojeed Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Twee lijnen
Gelukkig werd hier al snel een oplossing op gevonden. Je had fokkers die zich nog steeds richtten op de werklijn. Zij keken niet alleen naar het uiterlijk van de hond, maar ook naar het karakter en zijn conditie. Daarnaast waren er ook fokkers die zich vooral bezig gingen houden met het uiterlijk. Zij creëerden als het ware een showlijn.
Hierdoor zijn er uiteindelijk twee verschillende types Samojeed ontstaan. Ze vallen allebei onder hetzelfde ras, dus het zijn niet twee officiële rassen. Het is ook gewoon dezelfde hond, maar er zitten een aantal kleine verschillen in het karakter, het fokdoel en ook het uiterlijk van de hond.
De kortharige Samojeed
Door de jaren heen is er één lijn die hetzelfde is gebleven zoals de Samojeed al jarenlang is en de andere lijn is er iets anders uit gaan zien. De lijn die hetzelfde is gebleven, is de werklijn. Zij fokken de Samojeed dus nog steeds op een manier alsof hij sledes door de sneeuw moet trekken. De werklijn heeft kortere haren dan de showlijn.
Deze heeft namelijk steeds langere haren gekregen. Het zal misschien niet iedereen opvallen dat er verschil zit tussen deze twee lijnen, maar als je een werkhond en een showhond naast elkaar ziet dan zie je het verschil in de lengte van de vacht erg goed. Een echte kortharige Samojeed bestaat echter niet. Als een fokker dus zegt dat hij een kortharige Samojeed te koop heeft, dan kun je je afvragen of het wel een goede fokker is.
De verschillen
Bij de werklijn Samojeed moet het verschil tussen een reu en een teef ongeveer net zo zijn als bij een leeuw en een leeuwin. De teef heeft namelijk egale, dikke haren, maar een korte vacht. Zij heeft echter wel wat langere haren bij haar achterpoten, wat ook wel een broek wordt genoemd.
De reu heeft echter ook langere haren in zijn nek en hals, waardoor hij een imponerende lange nek heeft. Daarnaast heeft hij ook een broek. Bij de showlijn zijn dus de haren overal wat langer, behalve op de kop en op de voorkant van de poten.
Leer alles over jouw lieve Samojeed
Wil je álles leren over jouw Samojeed? Bekijk dan ook het Samojeed Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
De overeenkomsten
De haren van de bovenvacht moeten bij beide types hard en recht zijn en glinsteren als sneeuw. De zijn voornamelijk wit van kleur, maar kunnen ook crèmekleurige aftekeningen hebben. Meestal zie je dit dan bij de oren of op de rug. Daarnaast hebben allebei de lijnen een dichte en zachte ondervacht.
De verzorging van de vacht
Of je nou een Samojeed hebt met lange of korte haren, de vacht moet goed worden verzorgd. Dit is nodig om hem mooi te laten glanzen. Zo moet hij regelmatig door worden geborsteld. De Samojeed is ook nog één of twee keer per jaar in de rui en op zulke momenten moet hij dagelijks worden geborsteld.
Zo kun je alle dode haren verwijderen en voorkom je dat er klitten in de vacht ontstaan. Het is dan natuurlijk wel slim om de hond buiten te borstelen en niet binnen, anders zit je nog te kijken met al die haren binnen in je huis. Bovendien zie je witte haren vaak extra goed, waardoor het al snel lijkt alsof je huis onder de hondenharen zit. Als je de vacht van je hond goed verzorgt, zal hij ook mooi glanzen.
De vacht checken
De Samojeed is van nature een werkhond en zal dan ook graag op avontuur gaan als jullie buiten zijn. Hij is niet bang en springt zo in de bosjes.
Check daarom altijd bij thuiskomt altijd even goed de vacht. Het zou zomaar kunnen dat hier takjes, insecten of andere viezigheid in is blijven hangen. Dit kun je er natuurlijk het beste uithalen, anders kan het zorgen voor infecties of vervelende klitten in de vacht.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Samojeed?
Bekijk dan het Samojeed Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.