Home | Het blaffen van een Samojeed: wat te doen als je hond veel blaft (+ tips)

Het blaffen van een Samojeed: wat te doen als je hond veel blaft (+ tips)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Samojeed is helemaal niet zo’n grote hond, maar hij kan dankzij zijn prachtige uiterlijk best wel imposant overkomen. En dat terwijl hij een heel zachtaardig karakter heeft. Dit ras heeft namelijk een hele vriendelijke persoonlijkheid en is sociaal, trouw en gevoelig.

Dat zou je misschien niet denken als je weet dat deze hond vroeger ook wel gebruikt werd als waakhond. De Samojeed heeft dus twee verschillende kanten, want hij moest ook andere dieren wegjagen als probeerden te komen bij hetgeen dat ze aan het beschermen waren. Hiervoor moest de Samojeed ook flink blaffen. Tegenwoordig kan de Samojeed nog steeds ontzettend veel blaffen. Gelukkig is er wel iets dat je hier aan kunt doen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Samojeed nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Samojeed!

De geschiedenis

Als je wil weten of de Samojeed veel blaft, dan kun je het beste eerst naar de geschiedenis van het ras kijken. Dit ras bestaat al ontzettend lang waardoor ook lang niet alles van de geschiedenis duidelijk, maar de belangrijkste dingen zijn gelukkig wel bekend. De Samojeed was bijvoorbeeld een echte werkhond.

Hij komt uit het oude Siberië en werd hier vooral gebruikt als herdershond. In dit gebied lag natuurlijk veel sneeuw, dus de volkeren gebruikten sledes om van plek naar plek te gaan. Deze sledes werden getrokken door rendieren. De taak van de Samojeden was dan om deze rendieren te beschermen.

Deze beschermhonden moesten niet alleen een goede conditie hebben om de rendieren bij te kunnen houden, maar ze moesten ook dieren weg kunnen jagen die de rendieren aan wilden vallen zoals wolven en vossen. Hiervoor was het dus heel belangrijk dat de Samojeed ook op kon treden tegen dezen dieren.

Eén van de dingen die hij dan deed, was flink blaffen en grommen.

Let op: Het aan- of afleren van gedrag bij jouw Samojeed (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Samojeed Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Daarom blaft je Samojeed

Inmiddels is het natuurlijk niet meer de taak van een Samojeed om rendieren te beschermen in de sneeuw. Toch staat dit ras er om bekend dat ze heel veel blaffen. Hoe komt dat dan? De Samojeed is een intelligente hond. Dat betekent dat hij graag uit wordt gedaagd. Niet alleen op fysiek gebied, maar ook op mentaal gebied. Hij speelt dus graag moeilijke spelletjes en is blij als hij een aantal taken heeft die hij uit kan voeren voor zijn baasje.

Als een hond van dit ras niet de nodige taken voor krijgt geschoteld, kan hij naar hartenlust gaan blaffen. Uit onderzoek is gebleken dat de Samojeed één van de rassen is die het meeste blaft. Hij blafte zelfs nog meer dan de Yorkshire Terriër, die bekend staat om het feit dat hij veel blaft.

Als er een onbekend persoon op zijn terrein komt, zal de Samojeed zich ook laten horen door even kort en ernstig te blaffen. Als hij ziet dat het oké is of hij de persoon wat beter leert kennen, zal hij ophouden met blaffen. Daarnaast is de Samojeed een hele gevoelige hond en hecht hij heel veel waarde aan zijn gezin.

Hij geeft zijn baasje dan ook heel veel liefde en aandacht, maar verwacht dit ook wel terug. Daar komt nog bij kijken dat de Samojeed een hele gevoelige hond is. Als je hem dus niet de aandacht en liefde geeft waar hij op rekent, dan kan hij ook gaan blaffen. Een letterlijke schreeuw om aandacht dus.

Een andere reden waarom een Samojeed veel kan blaffen, is omdat hij niet genoeg beweging krijgt. Wanneer een Samojeed niet genoeg beweging krijgt, gaat hij zich vervelen en raakt hij een beetje gefrustreerd. Hierdoor laat hij vervelend gedrag zien, zoals spullen kapot maken, veel graven in de tuin of dus veel gaan blaffen.

Zorg er dus voor dat jouw Samojeed genoeg beweging krijgt. Beweging is namelijk niet alleen goed voor zijn fysieke gezondheid, maar ook voor zijn mentale gezondheid.

Het karakter van de Samojeed

Ondanks dat de Samojeed zoveel blaft, heeft hij een heel rustig karakter. Het is tolerant, trouw, erg oplettend en heel vriendelijk. Daarnaast is het ook een hele gevoelige hond en een echte knuffelbeer. Hij vindt het fijn om bij zijn baasjes in de buurt te zijn en geniet echt van het gezelschap.

Hij vindt het dan ook best wel lastig om veel alleen thuis te worden gelaten. Omdat de Samojeed vroeger ook al veel samen was met mensen, is het nog altijd een hele sociale hond.

Leer alles over (ongewenst) gedrag van jouw Samojeed

Wil je álles leren over de opvoeding en het gedrag van jouw Samojeed? Bekijk dan ook het Samojeed Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Het imago

Sommige honden hebben het imago dat ze ook veel blaffen of agressief kunnen zijn. Denk dus bijvoorbeeld aan een Yorkshire Terriër, maar ook een een Chihuahua of een Rottweiler. Bij de Samojeed zou je het misschien niet zo snel verwachten omdat hij heel rustig overkomt.

In principe is dit ras ook heel rustig, maar als je beter kennis maakt met deze hond zul je zien dat hij naast een hele rustige en lieve hond, ook een hond is die graag blaft.

Een teefje Samojeed is over het algemeen iets rustiger dan een reu. Daar wordt namelijk van gezegd dat ze een meer uitgesproken karakter hebben. Daarnaast spelen de ouders van de hond ook een belangrijke rol in zijn gedrag.

Het is beter om een reu te hebben die twee rustige ouders heeft dan een teefje met twee ouders die allebei veel blaffen. Hoe de Samojeed is qua karakter hangt namelijk sterk af van zijn ouders, want dit is deels erfelijk bepaald.

Opvoeding en training

Een Samojeed is dus een hond die van nature best wel veel blaft, maar gelukkig kun je hier zelf ook wel wat aan doen. Opvoeding is namelijk erg belangrijk. Als je je hond meteen op het begin aanleert dat het niet goed is om te blaffen, kan hij dit afleren. Dit is misschien nog wel belangrijker dan het karakter van de ouders van de Samojeed.

Door zulk gedrag direct af te leren, heb je hier het rest van zijn leven profijt van. Niet alleen jij, maar ook je buren zullen daar blij mee zijn. Bij dit ras is het misschien nog wel belangrijker dan bij andere rassen om vele tijd te besteden aan het afleren van blaffen. Hoe je dat kunt doen, leer je bij een puppycursus.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Samojeed?

Bekijk dan het Samojeed Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Samojeeds. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Samojeed wilde weten in één compleet e-book!”

Samojeed Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Samojeed!

  • Wil je een Samojeed kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Samojeed zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Samojeed trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Samojeed de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Samojeeds en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Samojeed Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Samojeed Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Samojeed Handboek interessant zal vinden.

Welkom Samojeed vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!