Home | Kan je een Samojeed verdragen als je een honden allergie hebt?

Kan je een Samojeed verdragen als je een honden allergie hebt?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Het is niet voor iedereen even leuk om een hond te hebben. Zo is het bijvoorbeeld wel wat lastiger als je last hebt van een hondenallergie. Dit kan niet alleen vervelend zijn in het dagelijks leven, maar dus ook als je graag zelf een hond zou willen hebben.

Een hondenallergie gaat niet zomaar over en het is niet voor iedereen mogelijk om medicijnen te slikken tegen de allergie. Er zijn wel een aantal hondenrassen waar mensen met een hondenallergie geen allergische reactie van krijgen. Of dat met de Samojeed ook zo is, lees je hier.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Samojeed nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Samojeed!

Een hondenallergie

Als je een hondenallergie hebt, dan betekent dat dat je een allergische reactie kunt krijgen als je contact hebt met een hond. Als je last hebt van deze aandoening, dan reageert je lichaam meestal op de huidschilfers, het speeksels en/of de urine van honden. Hier komen stofjes van af en als je die inademt, kunnen er dus klachten ontstaan.

Het is dus niet per se de haren van honden waar mensen allergisch voor zijn, de huidschilfers of speeksel die aan die haren zitten. Helaas is het best wel lastig om altijd een hond uit de weg te gaan, want er zijn er bijna twee miljoen in Nederland en de kans dat je iemand kent die een hond heeft is dan ook best wel groot.

De vacht van een Samojeed

De Samojeed heeft een dikke, witte vacht. Hij heeft een dubbele vacht met een dichte, dikke en zachte ondervacht en een bovenvacht die wat langer en zachter is. De haren zijn altijd wit van kleur, maar kan wel verschillende tinten hebben. Zo kan hij echt wit zijn, maar ook crèmekleurig of wit met biscuit kleurige aftekeningen.

Het beste is het als de Samojeed een lichte glinstering in zijn vacht heeft.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Samojeed wordt ook uitgebreid behandeld in Samojeed Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Hypoallergeen

De meeste mensen die allergisch zijn voor honden, reageren op de haren die hij verliest. Ze zijn dan niet echt allergisch voor de haren zelf, maar aan deze haren zitten stofjes en daar zijn ze dan allergisch voor. De meeste hondenrassen die wel geschikt zijn voor mensen, verliezen dan ook bijna geen haar. Dat is bijvoorbeeld het geval met de Poedel.

Echter zijn er ook hondenrassen die simpelweg bijna geen haren hebben, zoals de Chinese gekuifde naakthond.

Een Samojeed heeft echter wel haren en hij verliest ze ook. Je moet de vacht wekelijks doorborstelen en als hij in de rui is, wat één of twee keer per jaar voorkomt, moet je hem zelfs dagelijks borstelen. Toch zijn er mensen die wel last hebben van een hondenallergie, maar die geen allergische reactie krijgen van een Samojeed. Hoe kan dat dan?

Zoals hierboven al wordt benoemd, zijn mensen vooral allergisch voor de huidschilfers, het speeksel of het urine. In de meeste gevallen gaat het vooral om de huidschilfers. In tegenstelling tot veel andere rassen, verliest de Samojeed bijna geen huidschilfers en heeft hij ook geen hondengeur. Hij verliest dus wel haren, maar omdat hij zo’n dichte vacht heeft verliest hij bijna geen huidschilfers. Hierdoor kunnen sommige mensen met een allergie gewoon knuffelen met een Samojeed.

Dit geldt echter echt niet voor iedereen. Er zijn dan ook nog genoeg mensen die allergisch voor honden zijn en die ook een allergische reactie krijgen van de Samojeed. Houd er sowieso rekening mee dat er geen een hond is die echt hypoallergeen is.

Honden zoals de Poedel en kruisingen hiermee zoals de Labradoodle worden wel vaak aangeduid als hypoallergeen omdat zij bijna geen haren verliezen. Veel mensen met een allergie kunnen dan ook prima tegen deze honden, maar dat geldt niet voor iedereen. Elke hond kan dus een allergische reactie veroorzaken.

Testen

Wil jij graag een Samojeed ondanks dat je allergisch bent voor honden? Waarschijnlijk ben jij zelf de beste persoon om te beslissen of dit een mogelijkheid is. Mocht je maar weinig last hebben van je hondenallergie dan kan het namelijk best zijn dat je geen last hebt van een Samojeed.

Bij mensen die over het algemeen een sterke reactie krijgen, is het nog maar de vraag of ze wel tegen dit ras kunnen. Sowieso is het verstandig om van even te testen of je tegen een Samojeed kunt voordat je er een gaat kopen.

In sommige gevallen is het genoeg om gewoon eventjes te knuffelen, maar ook dat kun je zelf het beste beoordelen. Als je meestal pas na een paar uur, een paar dagen of zelfs na een paar weken een allergische reactie krijgt van een hond, dan moet je jezelf afvragen of je het risico kunt nemen.

Als je vijf minuten met een Samojeed knuffelt en je krijgt geen allergische reactie, dan kan het uiteraard alsnog zo zijn dat je na vijf weken met een Samojeed in je huis alsnog een reactie krijgt.

Leer alles over jouw lieve Samojeed

Wil je álles leren over jouw Samojeed? Bekijk dan ook het Samojeed Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Andere hondenrassen

Zoals hierboven al wordt benoemd, staat de Poedel bekend als een ras waar mensen met een hondenallergie goed tegen kunnen omdat zij maar weinig haren verliezen. Ook de Chinese gekuifde naakthond is een voorbeeld hier van, want zij hebben bijna geen haar.

Dit kan het aantal allergenen in je huis verminderen omdat er dan dus ook minder haren in je huis ronddwarrelen. Andere voorbeelden van hondenrassen die in sommige gevallen geschikt zijn voor mensen met een hondenallergie zijn de Bichon Frisé, de Bedlingtonterrier, de Schnauzer, de Yorkshire Terriër en de Italiaanse windhond.

Conclusie

Een hond is dus nooit hypoallergeen. Het kan echter wel zo zijn dat een Samojeed geen allergische reactie uitlokt bij mensen die wel last hebben van een hondenallergie. Of het voor jou verstandig is om een Samojeed aan te schaffen, kun jij zelf het beste beslissen. Begin je al te niezen of te tranen als je maar een paar minuten in de buurt bent van een hond?

Dan is het misschien geen slim idee om een Samojeed te nemen. Het zou namelijk heel vervelend zijn als jullie net samen wonen en dat je de hond dan toch weg moet doen omdat het niet gaat. Als je maar een klein beetje last heb van je hondenallergie, zou een Samojeed best een optie voor jou kunnen zijn. Test wel eerst altijd in hoeverre je een reactie krijgt voordat je de hond mee naar huis neemt.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Samojeed?

Bekijk dan het Samojeed Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Samojeeds. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Samojeed wilde weten in één compleet e-book!”

Samojeed Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Samojeed!

  • Wil je een Samojeed kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Samojeed zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Samojeed trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Samojeed de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Samojeeds en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Samojeed Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Samojeed Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Samojeed Handboek interessant zal vinden.

Welkom Samojeed vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!